05.05.2008 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Barvivo jako doplněk potravy

Chovatelé lososů a pstruhů v Evropské unii mohou do potravy dávané rybám přidávat barvivo astaxanthin jako potravinový doplněk. S pomocí této látky se u uměle chovaných ryb dá docílit toho, že běžně šedé či bílé maso ryb bude mít růžovooranžové zbarvení typické pro volně chované lososy. Nařízení povolující využívání astaxanthinu bylo zveřejněno v oficiálním úředním věstníku unie.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) loni po zevrubných analýzách dospěl k závěru, že využívání této přísady nemá žádné nepříznivé dopady na zdraví zvířat či lidí, ani na životní prostředí.  Nařízení však stanovuje také maximální možnou hranici, že pokud je astaxanthin smíchán s canthaxanthinem, jiným karotenoidovým pigmentem, pak tato směs na kilo rybího krmiva nesmí překročit 100 gramů. U canthaxantinu se objevily v minulosti obavy, že může vést k poškození zraku u lidí. Unie proto omezila množství, které bylo možné do krmiva přidávat.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down