Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala jednodruhové džemy a marmelády, u nichž se zaměřila na jejich zdravotní nezávadnost a na ověření předepsaného minimálního podílu ovocné složky, jakost a správné označování. Bezmála polovina kontrolovaných vzorků neodpovídala předpisům, uvedla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Inspektoři odebrali především u výrobců a u centrálních dodavatelů celkem třináct vzorků různých výrobků. Šest z nich (46 %) neodpovídalo příslušným předpisům, přičemž v některých případech inspekce zjistila více nedostatků u stejných výrobků.
Některé vzorky podle Kolejkové neobsahovaly předepsaný minimální podíl ovocné složky, u dalších výrobci uváděli na obalu větší množství ovoce, než výrobek skutečně obsahoval. V dalších případech chyběla na obalu informace o přítomnosti dalšího druhu ovoce nebo označení země původu. Jeden z džemů byl klamavě označený, protože údaje na etiketách vzbuzovaly mylný dojem, že jde o výrobek výhradně z meruněk. Ve složení však bylo uvedeno, že jich skutečně obsahuje pouze 20%.
České i evropské předpisy připouštějí, aby se při výrobě džemů používala kyselina sorbová, ale pouze u takových výrobků, které mají snížený obsah cukru. U jednoho z těchto džemů přesto na obalu chyběl údaj o přítomnosti kyseliny sorbové. Naopak. dva jahodové džemy z Řecka inspekce ohodnotila jako zdravotně závadné, protože kyselinu sorbovou obsahovaly, aniž se jednalo o výrobky se sníženým množstvím cukru, sdělila mluvčí.
Výsledky kontroly opakovaně potvrdily, že výrobci jednodruhových džemů a marmelád mají stále problémy se správných označováním svých výrobků. Spotřebitel je tak v mnoha případech nesprávně informován o tom, co skutečně nakupuje. Potravinářská inspekce proto bude podobně zaměřené kontroly opakovat i v letošním roce, oznámila Kolejková.