Enzymy z termitů a mikroorganismů se mohou uplatnit ve výrobě bioetanolu z odpadního dřeva, slámy a dalších nejedlých částí plodin a podobných odpadních surovin. Tvrdí to Michael Scharf a Aurélien Tartar Floridské univerzity ve svém článku, který publikovali v časopise Biofuels, Bioproducts & Biorefining. Termiti v symbióze s mikroorganismy jsou totiž schopni rozložit lignocelulózu těchto surovin na jednoduché zkvasitelné cukry. To je jinak za normáních podmínek velmi obtížné.
Termiti, jak mohou potrvdit četní majitelé dřevěných domů v USA, však nemají s odbouráním lignocelulózových materiálů na cukry mnoho potíží. Kromě svých vlastních enzymů využívají i ty, které produkují mikroorganismy usídlené v jejich trávicí soustavě. Nyní je třeba identifikovat hlavní enzymy termitů a jejich mikrobiálních symbiontů a určit jejich nejvhodnější kombinace pro průmyslovou výrobu bioetanolu. Podle Sharfa by se měly analyzovat trávicí enzymy i dalších druhů hmyzu, který se živí nebo prokousává dřevem, například různých dřevokazných brouků či vos.