27.03.2009 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Biopotravina roku v kategorii maso

Biojehněčí na gril s rozmarýnem z produkce Bioparku získalo titul nejlepší výrobek v kategorii maso a masné výrobky v soutěži Česká biopotravina roku 2008. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo 25. března v hotelu Intercontinental v rámci konference Bio Summit 2009 v Praze. Informovala o tom Lída Šimáčkvá z agentury Ariston.

Jehněčí maso, které se k výrobě vítězného výrobku používá, pochází ze zvířat chovaných na ekofarmách. Pro produkci masa jsou zde chována speciální masná plemena ovcí, jejichž základní charakteristikou je vyšší kulinářská hodnota masa. Biojehňata jsou chována na pastvinách, které představují nejpřirozenější způsob chovu a díky zastoupení trav, jetelů a lučních bylin také ideální zdroj výživy. Výrobek jehněčí na gril, které je v současné době k dostání ve vybraných prodejnách Albert, Billa či Hypernova a je ceněn zejména pro svou jedinečnou chuť a šťavnatost. Letošní vítězství jehněčího masa však není prvním oceněním biovýrobku pocházejícího z produkce Spojených farem. V roce 2006 získal titul České Bio 2006 biohovězí provensálský biftek, který následně obdržel i označení Klasa.
Biopark je zpracovatelskou firmou zemědělského sdružení Spojené farmy, které sdružují ekofarmy za účelem společného odbytu a finalizace zemědělských produktů. Toto sdružení dnes patří k největším dodavatelům českých biopotravin do prodejen zdravé výživy i obchodních řetězců v České republice a na Slovensku. Svým sdružením tito zemědělci vytvořili produkční vertikálu od orné půdy, luk a pastvin až po zpracování a naplnili tak doslova koncept „od vidlí po vidličku“, jehož hlavní výhodou je další zdokonalení kontroly kvality a přímé komunikace mezi spotřebitelem a farmářem.
Letošního sedmého ročníku soutěže se zúčastnilo 27 českých potravinářských firem, které představily 52 biopotravin soutěžících v různých kategoriích. Odborná porota pod vedení Pavla Maurera, vydavatele prestižního výběru nejlepších českých restaurací, vybírá přihlášené výrobky podle komplexních kritérií, která hodnotí výrobek jako celek, to znamená nejen chuť, zpracování či suroviny, ale také vzhled, obal či marketingový koncept. Vedle hlavní ceny a nové kategorie biopotraviny pro gastronomii, která již byla vyhlášena v rámci Veletrhu G+H, byly oceněny bioprodukty v kategoriích mlýnské a pekárenské výrobky, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, ovoce a zelenina a pochutiny a ostatní potravinářské výrobky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down