Celosvětový odbyt biopotravin dosáhl hranice 40 miliard dolarů a biopotraviny tvoří nejrychleji rostoucí segment trhu s potravinami. Nadprůměrné tempo růstu vede v některých regionech k nedostatkům v zásobování, zejména v kategorii masa, mléka, ovoce, zeleniny a přísad. Vyplývá to z nové studie Organic Monitoru (www.organicmonitor.com).
Nejzřetelněji je nedostatek nabídky citelný v Severní Americe. Zde se staly prázdné regály v některých produktových kategoriích biopotravin již běžným jevem. Ale také v mnoha evropských zemích na sebe na základě silně stoupající poptávky nedostatečné zásobování upozornilo, a to i v segmentech, které dříve vykazovali nadprodukci. Nejsilněji postižené jsou skupiny masných a mléčných produktů. Tyto se do obou regionů importují jak z Jižní Ameriky, tak z Austrálie a Asie. Poptávka převyšuje nabídku, přestože od roku 2000 se rozloha ekologického zemědělství rostla o stovky procent v Latinské Americe, Africe i Asii. Mnohé americké firmy byly nuceny nakupovat bioprodukty po celém světě: ořechy, fazole a semena z Turecka, Číny a Brazílie, byliny a koření z Paraguaye, Indie a Etiopie, čerstvé ovoce a zeleninu z Afriky a Asie. Sektor čerstvých výrobků tvoří třetinu celkového světového obratu. Produkty jako jablka, pomeranče, karotka a brambory jsou totiž typické produkty pro začínající biospotřebitele. Nejrychleji rostoucími trhy jsou země, kde lidé mají vysoké disponibilní příjmy, jako Švýcarsko, USA a Singapur. Země G7 spotřebují 80 % biopotravin, přestože disponují jen 12 % ekologických ploch.