Budějovický Budvar bude mít i v příštím roce dostatek kvalitního chmele pro výrobu svého originálního piva. Již před zahájením letošní sklizně totiž uzavřel smlouvy s dodavateli, ve kterých byly specifikovány kvalitativní parametry i požadované množství. Pivovaru by se tak neměla dotknout obecně nižší kvalita chmele z letošní sklizně.
Budějovický Budvar by měl mít i v příštím roce dostatek kvalitního chmele pro výrobu svého originálního piva. Již před zahájením letošní sklizně totiž uzavřel smlouvy s dodavateli, ve kterých byly specifikovány kvalitativní parametry i požadované množství. Pivovar nakupuje chmel vždy na celý rok dopředu a skladuje ho ve vlastních prostorách. Kvalita piva z Budějovického Budvaru proto nebude ohrožena obecně nižší kvalitou chmele z letošní sklizně.
„Jsme jediný velký pivovar v České republice, který vyrábí veškerou produkci výhradně z hlávkového žateckého chmele. Uzavřením smluv s dodavateli ještě před sklizní odstraňujeme riziko, že v případě horší úrody nebudeme mít dostatek kvalitního chmele pro naši výrobu. Máme záruku, že nakoupíme skutečně ten nejlepší chmel, který bude na podzim k dispozici,“ říká Ing. Josef Tolar, sládek Budějovického Budvaru. „Chmel skladujeme v speciálních klimatizovaných prostorách přímo v areálu pivovaru. Je to sice o něco nákladnější, ale můžeme se spolehnout na to, že chmel bude po celou dobu uskladněn správně a že se jeho kvalita nesníží,“ doplňuje Ing. Josef Tolar. Podobný systém nákupu funguje i pro slad. Budějovický Budvar používá pouze moravský slad vyrobený ze tří vybraných odrůd: Kompakt, Tolar a Malz.
Všechny druhy piva z Budějovického Budvaru (včetně nealkoholického piva) jsou vyráběné pouze z celých hlávek žateckého poloraného červeňáku. Tento chmel dodává pivu jemnější hořkost, typické aroma a řadu biologicky hodnotných látek, například tříslovin, fytoestrogenů, vitamínů a minerálů. Žatecký červeňák patří mezi nejdražší druhy chmele na světě a má nejvyšší obsah biologicky cenných látek. Budějovický Budvar nepoužívá k výrobě piva levnější druhy chmele, nebo dokonce chmelové extrakty, které dodávají do piva především hořkost a obsah hodnotných látek v nich je nižší.