Vinařské firmy na jižní Moravě začaly vykupovat od malých pěstitelů i smluvních dodavatelů rané odrůdy hroznů. Podniky tak postupně zpracovávají odrůdy Irsai Oliver, Müller Thurgau, Muškát Moravský i Veltlínské červené rané. Pokud se v říjnu udrží pěkné počasí, mohou se podle odborníků těšit konzumenti vín na výborný ročník.
Vinium Velké Pavlovice předpokládá letos výkup až 11 tisíc tun hroznů, což je téměř dvakrát tolik jako v loňské sezóně. Navíc letos platí firma za dodané hrozny ihned, maximálně do druhého dne. Více než polovinu hroznů dodají firmě velkopěstitelé. Malí vinaři mají k dispozici dvě výkupní místa v sídle podniku, jedno v obci Klobouky a řadu smluvních výkupců. "Podmínkou nákupu je kopie registrace vinice," upozornil na novinku v legislativě marketingový ředitel Vinia Martin Prokeš. Firma chce podle něj nyní nakoupit daleko více hroznů než jindy, aby mohla nechat vzniklá vína alespoň jeden rok "nechat ležet". K dispozici má dále surovinu z vlastních 400 hektarů vinic ze všech čtyř podoblastí Moravské vinařské oblasti. Vinium nabízí ceny za hrozny ve třech skupinách. Pro výrobu stolních vín použije firma surovinu s cukernatostí 11 až 13,9 stupně a zaplatí za všechny odrůdy šest Kč za kilogram. Opačnou stranu cenového spektra reprezentují hrozny pro jakostní odrůdová vína, kde se cena podle odrůdy a cukernatosti pohybuje od 11 do 23 Kč za kilogram. "Při ucelených dodávkách nad tři metráky lze dohodnout cenu smluvní," uzavřel marketingový ředitel Vinia.
Ředitel společnost Vinselekt Michlovský v Rakvicích na Břeclavsku Miloš Michlovský odhaduje, že o úrodě ještě rozhodne počasí dalších dvou až tří týdnů. Pokud by příliš zapršelo, lze očekávat komplikace s praskáním bobulí. Firma hospodaří zatím na 130 hektarech vinic a cílovým stavem je zhruba 200 hektarů při roční výrobě asi dva miliony litrů vín.
Počátkem minulého týdne začala sklizeň révy také pod vrchem Sovice na Litoměřicku, kde se letos urodilo více hroznů než v minulém roce a díky teplému konci léta se dá předpokládat, že letošní úroda bude dobrá i z hlediska kvality. Podle ředitele Lobkowiczkého zámeckého vinařství Jana Podrábského se zde v posledních třech letech na úrodě podepsaly kroupy, které se letos zdejším vinicím vyhnuly. Révy je dost a i přes poměrně velká sucha je kvalitní.
"Letní deště přišly za pět minut dvanáct. Hospodaříme ale na poměrně těžkých jílových půdách, které dokáží zadržet vláhu," řekl ředitel vinařství pro regionální tisk a dodal, že vzhledem k příznivému klimatu bude letos společnost vyrábět i přívlastková vína. Skladba odrůd se v Lobkowiczkém vinařství v posledních letech změnila ve prospěch modrých odrůd, kterých nyní pěstuje na svých plochách zhruba polovinu.