Po vstupu Slovenska do Evropské unie stouply ceny některého zboží, zejména základních potravin. Zdaleka se však nezvýšily o tolik, jak se všeobecně očekávalo. Nesplnily se tedy katastrofické scénáře o cenovém šoku, které mělo připojení k unii přinést. Tak zhodnotila prvních sto dní členství slovenská média.
Jejich pozornost si zasloužilo hlavně zdražení mléčných a masných výrobků, vyvolané především vývozem do původních členských zemí unie. Na slovenském trhu kvůli tomu vznikl například nedostatek másla. Poté, co jeho cena stoupla o 27 procent, problémy v zásobování ustaly. Tamní analytici předpokládají, že kvůli lepším vývozním cenám se stejně jako u mléčných výrobků může zdražit i vepřové a hovězí maso, ač stavy zvířat stagnují.
Podle předsedy Slovenské zemědělské a potravinářské komory Ivana Oravce se ukázalo, že o jejich agrární a potravinářské produkty je zájem v Německu, Rakousku i jiných zemích bývalé evropské patnáctky. Oravec přitom zdůraznil, že to potvrzuje kvalitu potravin a schopnost vyvážet. Exportních příležitostí po otevření evropského trhu využili jen ti, kteří působí v oblasti potravinářského průmyslu.
Podle slovenské statistiky se cenový index v květnu a červnu zvýšil o 0,6 procenta, z toho potraviny a nealkoholické nápoje zdražily o 0,9 procenta. Nejvíc ale stojí právě nejdůležitější produkty. Zatímco na konci dubna byl kilogram krystalového cukru v průměru za 30,02 slovenských korun, na konci června byl o téměř deset procent dražší. Cena za kilogram dlouhozrnné rýže se za stejné časové období zvedla z 22,53 Sk na 33,88 SK, což je o více než padesát procent. Vstup do EU má za následek také zdražení banánů, které ve sledovaném období podražily o téměř dvacet procent.