Ceny lihu a lihovin zřejmě porostou. Důvodem ke zvýšení cen lihu je snižování pěstování a výroby cukru v ČR, jak nařizuje Evropské unie. Při nižší výrobě cukru je pak méně melasy z cukrové řepy, která slouží lihovarům jako základní surovina pro výrobu potravinářského lihu. Lihovary se chovají tržně a zvedají cenu. Výrobcům lihovin nezbývá, než zdražení promítnout do cen, sdělil prezident Unie výrobců lihovin Vladimír Steiner.
Ceny lihu, který je hlavní surovinou pro výrobu lihovin, za poslední čtvrt roku stouply o 15 až 20 procent. To se promítne do cen lihovin, které se do Vánoc zvednou přibližně o pět procent, řekl Steiner. Dodal, že konkrétní růst cen lihovin bude podle něj individuální věcí obchodní politiky jednotlivých výrobců.
Situaci na trhu s řepnou melasou by mohl ještě zhoršit krok společnosti Eastern Sugar, která dnes oznámila, že při využití kompenzačního programu EU zvažuje uzavření tří českých cukrovarů, poukázal prezident unie.