Výrazněji dráž než na konci loňského roku se letos v tuzemských obchodech prodává naprostá většina potravin. Podstatně zdražilo maso, mléko, vejce, mouka a výrobky z ní, cukr a další potraviny. Nepatrně levnější je ve srovnání se závěrem loňského roku pouze lahvové pivo a výrazně levnější jsou brambory a také některé druhy jižního ovoce a zeleniny, zjistil při svém pravidelném šetření Český statistický úřad.
Zatímco zadní hovězí bylo v závěru loňského roku na pultech obchodů k dostání v průměru za 176 koruny za kilogram, letos v polovině února zdražilo o dvacetikorunu na průměrných bezmála 196 korun za kg. Naopak brambory zlevnily z 15,60 Kč/kg na desetikorunu.
Ve srovnání s počátkem roku většina potravin také dál zdražila. Výjimkou bylo vepřové maso, máslo, mléko, mouka a nepatrně zlevnilo i některé pečivo nebo také například těstoviny. Poměrně stabilní je dlouhodobě cena lahvového piva. Pohybuje se v průměru kolem desetikoruny za půllitr. Výrobní cena některých potravin přitom podle Potravinářské komory za posledních 15 let výrazně klesla. Jejich spotřebitelské ceny na pultech obchodů se ale snížily mnohem méně nebo dokonce vzrostly. Komora zmapovala vývoj cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen vybraných potravin od roku 1995, obchodníci ale její údaje zpochybnili a tvrdí, že si marže na úkor potravinářských firem rozhodně nezvyšují.