Podle Prouzy ceny potravin klesají tam, kde je konkurence mezi dodavateli
Ceny potravin klesají hlavně v segmentech, kde je větší konkurence mezi dodavateli obchodních řetězců. Na sociální síti X to uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Například u mouky podle svazu za posledních 12 měsíců stále rostly ceny zpracovatelů, zatímco u zemědělců i v obchodech klesaly. Podobná situace je podle něj i u mléka.
Podle dříve zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny zemědělských výrobců v srpnu meziročně klesly o 16,4 procent, potraviny pro spotřebitele meziročně zdražily o 7,5 procenta.
Cena pšenice klesla
Prouza uvedl, že podle jeho výpočtů vycházejících z dat ČSÚ klesla u zemědělců cena pšenice každý měsíc za poslední rok v průměru o 3,5 procenta. "Ale výrobci tuto mouku z levnější a levnější pšenice přitom každý měsíc o něco zdražili," napsal s tím, že ceny výrobců mouky rostly za posledních každý měsíc v průměru o 0,77 procenta. V obchodech ceny klesaly o 1,4 procenta.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se ve svém letošním zjišťování cen základních potravin zabýval i cenami mouky. Tržní strukturu zpracovatelů pšenice, tedy hlavně mlýnů, označil za oligopolní. To znamená, že na trhu existuje jen málo výrobních firem. ÚOHS poukázal na to, že na trhu jsou dva významní hráči a několik menších. Zároveň uvedl, že 80 procent nabídky tvoří takzvané privátní značky obchodních řetězců.
Podobná situace je i u cen mléka
Podle Prouzy je podobná situace i u mléka, kde klesají výkupní ceny zemědělců v průměru o 1,1 procenta měsíčně. Ceny zpracovatelů podle SOCR rostly v posledních 12 měsících v průměru o 0,57 procenta každý měsíc, v obchodech ceny rostly o 0,27 procenta, uvedl. "Obchody do konečných cen promítají jen část zdražení dodavatelů," doplnil.
Výrobci potravin musí podle Prouzy přistoupit ke zlevňování i kvůli privátním značkám řetězců nebo zahraniční konkurenci. Díky společnému trhu v EU klesá například cena másla, uvedl. Ceny másla se podle SOCR v posledních 12 měsících snížily jak u výrobců, tak v řetězcích.
Prouza upozornil i na klesající ceny kuřecího masa. "Zlevňují producenti i zpracovatelé, díky nižším cenám z dovozu ceny na pultech klesají ještě rychleji," uvedl. Na český trh se dováží nejvíce z Polska, díky zrušení cel se dováží rovněž kuřecí maso z Ukrajiny. Podobný trend je podle Prouzy i u vepřového masa. "Výkupní ceny prasat v průměru rostly o 2,2 procenta měsíčně, ale cena masa od dodavatelů rostla jen poloviční rychlostí - a cena na pultech dokonce jen čtvrtinovou rychlostí, mimo jiné i díky zajímavým slevovým akcím," dodal.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!