22.12.2006 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny potravin příští rok porostou, míní Potravinářská komora ČR

Prezident Potravinářské komory ČR Jaroslav Camplík očekává, že v příštím roce na tuzemském trhu ceny potravin porostou. Přestože vývoj cen v České republice bude rozdílný v různých oborech, průměrný nárůst by se měl pohybovat kolem pěti procent. Sehraje přitom roli i rostoucí kurs české měny.

„Kdyby posilování koruny dále a významně pokračovalo, bude to znamenat další tlak na konkurenceschopnost našeho zboží, protože dovážené zboží bude levnější, a naopak naši exportéři budou mít obtížnější pozici při svém uplatnění na zahraničních trzích, uvedl Camplík.
Na vývoj cen bude podle Camplíka působit řada faktorů. Jedním z rozhodujících jsou ceny energií a pohonných hmot, které budou stoupat i v příštím roce.Potravináři se také obávají, že porostou i ceny zemědělských surovin, například kvůli biopalivům. Vzhledem k tomu, že se i v ČR začnou od roku 2007 ve zvýšené míře produkovat biopaliva, může to mít přitom mnoho adu vedlejších efektů. „Například bude nedostatek některých surovin, již dnes cítíme tlak na nárůst cen řepky, informoval Camplík.
Velký cenový skok neočekává prezident u pšenice, zato vývoj cen cukrovky a cukru nedokáže zatím nikdo odhadnout. „Díky uzavření třech cukrovarů společností Eastern Sugar bude mít ČR nedostatečnou kapacitu pro vlastní výrobu cukru, a pokud se bude vyrábět z řepy biolíh, může to způsobit další problém, nedostatek potravinářského lihu. Výrobci alkoholu již začali dovážet líh ze zahraničí, zatím je o čtyři koruny za litr dražší než tuzemská produkce. Důsledky produkce biopaliv se začala podle jeho slov už zabývat také Evropská konfederace výrobců potravin a nápojového průmyslu (CIAA), kde již podle prezidenta vznikla příslušná analytická skupina

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down