Ceny zelí počátkem tohoto týdne klesají kvůli levným dovozům z Polska. Někteří tuzemští zelináři mají nyní podle Zelinářské unie Čech a Moravy problém prodat kilogram bílého zelí za více než dvě koruny, na hranici rentability je přitom cena zhruba o 1,5 koruny vyšší.
"Poláci propadají panice, protože špatně odhadli vývoj na evropském trhu se zelím. Spoléhali na to, že v celé Evropě bude nedostatek zelí, a proto si vytvořili velké zásoby. Nemají přitom tak dobré skladovací kapacity, takže nyní musejí zelí prodávat i za velmi nízké ceny," řekl dnes ČTK tajemník unie Karel Holík. Dodal, že nelze odhadnout, kolik zelí mají čeští pěstitelé ve skladech, protože tyto informace kvůli konkurenci jen neradi zveřejňují. Pád cen podle něj postihne zejména ty české pěstitele, kteří nemají k dispozici klimatizované sklady. "Když mají zelí uskladněné někde ve stodole, tak po oteplení budou muset prodat zelí za jakoukoliv cenu a budou válčit s Poláky. Odhaduji, že během tří týdnů tato situace nastane," podotkl Holík.
Čeští pěstitelé, kteří mohou skladovat zelí dlouhodobě, nyní podle Holíka prodávají kilogram zelí zhruba za 3,5 koruny, což je na hranici rentability. Ostatní zelináři mají problém prodat kilogram zelných hlávek ze dvě koruny. Od loňského září do letošního února bylo do Česka dovezeno 6815 tun zelí. Polské zelí se na tomto množství podílelo 87 procenty. Od září 2002 do února 2003 bylo do České republiky dovezeno zhruba o 1000 tun zelí méně.
"Požádali jsme příslušné orgány státní správy, aby se zaměřily na kontrolu jakosti dovozu levné polské zeleniny. Bohužel o tom, zda tyto organizace skutečně zvýšily četnost kontrol importované zeleniny, se nedozvíme," poznamenal Holík. Čeští zelináři tvrdí, že Poláci mají výhodu nízkého daňového zatížení, levné pracovní síly, včetně práce rodinných příslušníků a dětí, prodávají produkci za hotové a používají levnější chemické přípravky z Asie, které nejsou v Česku registrovány. "Tyto nerovné konkurenční podmínky lze ale jen obtížně doložit," uvedl Holík.