Česká republika by měla zvýšit soběstačnost v sektoru zeleniny a ovoce

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy by Česká republika by měla  hledat soběstačnost i v sektoru ovoce a zeleniny, která je velmi nízká. Roky 2020 až 2021 byly specifické, protože byly ovlivněné pandemií covidu, který se negativně odrazila nejen na produkci v ČR a ve světě, ale i na logistických trasách. To se promítlo i na saldu agrárního zahraničního obchodu. Uvedl Pýcha na Zelinářských dnech ve Skalském dvoře.

„V roce 2020 to vypadalo, že se saldo zlepšilo, ale ukazuje se, že to bylo spíš vlivem covidu, než vlivem toho, že bychom e zlepšily. Dlouhodobý trend negativního salda přetrvává, v případě sektoru zeleniny je to záporné saldo ve výši 12 miliard korun. Všichni říkají, že bychom měli konzumovat více zeleniny, přitom stále více zeleniny dovážíme ze zahraničí,“ dodal Pýcha. Předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka připomněl, že výměra zeleniny koncem minulého století klesla ze 40 tisíc hektarů na 8,5 tisíce hektarů. V roce 2021 zelináři podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) pěstovali zeleninu na 12 325 hektarech, což představovalo meziroční nárůst o 7,4 procenta. Největší podíl přitom tvořily plochy tradičních druhů, jako cibule, a to 15,3 procenta, hrášku 14,5 procenta, zelí 8,4 procenta a mrkve 7,4 procenta.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down