Konečně máme oficiální potvrzení: nezávislá studie tvrdí, že jedno malé české pivo v poledne a další velké večer snižují pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév a přispívají ke zvýšení dobré kondice organismu. Podle studie jde ovšem o pivo české.
Jeho mírná konzumace potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tukových látek v cévách a v důležitých orgánech, především v srdci a mozku. Mírné pití piva také brání rozvoji aterosklerózy způsobené ukládáním tuků a polysacharidů v tepnách a taká vápenatěním krevního řečiště. Snižuje se také srážlivost krve, což zmírňuje nebezpečí vzniku infarktu a mozkových příhod. Na organismus samozřejmě příznivě působí i vitamín B (kyseliny listová a B12). Lékaři také potvrdili, že sklenice piva po tučném jídle pomáhá jeho trávení. K tomu přispívají právě lítky obsažené v českém pivě.
Nic není bez kazu: konzumace piva zatěžuje více játra a také může být příčinou růstu tělesné hmotnosti.
Studie, kterou dělali plzeňští lékaři, zkoumala 93 lidí v průměrném věku 38 let po dobu čtyř měsíců. Výzkum zadalo pět největších tuzemských pivovrů a zaplatilo za něj milion korun.
Studie má podpořit snahu o zaregistrování ochranné žnačky geografického původu Evropskou komisí, což Brusel zatím odmítá. Čeští pivovarníci tvrdí, že naše pivo je proti ostatním odlišné vyšším obsahem nezkvašeného extraktu. Pivovarníci si stěžují, že komise dříve bez problému zaregistrovala bavorské pivo a také například brémské a lucemburské.