23.02.2004 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česko bojuje proti mykotoxinům

S mykotoxiny se potýkají zemědělci, potravináři a veterináři po celém světě. Také v České republice se problém s nimi dostává stále více do popředí zájmu odborné veřejnosti. Vědečtí pracovníci ze Státního veterinárního ústavu v Jihlavě a Výzkumného ústavu pícninářského v Troubsku se již několik let podílejí výzkumu těchto nebezpečných látek v našich středoevropských klimatických podmínkách. Pokusili se zmapovat jejich výskyt a navrhnout nějaké řešení vedoucí k omezení jejich škodlivosti.

Původ mykotoxinů

Mykotoxiny produkují plísně, například rodu Fusarium, jako své obranné látky. Znehodnocují především uskladněné obiloviny a v českých podmínkách zejména kukuřici. Dostávají se nejprve prostřednictvím krmiva do organismů hospodářských zvířat a po té také do lidského organismu. Mohou přitom napáchat obrovské škody, zejména na zdraví. Některé z nich, jako například fumonisiny, jsou karcinogenní. Jako nebezpečné pro člověka je klasifikovala i Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny při Světové zdravotnické organizaci.
Další významnou skupinou mykotoxinů, která se vyskytuje na našem území, jsou aflatoxiny. Ty sice kontaminují převážně suroviny produkované v tropických a subtropických oblastech, avšak k nám se v hojné míře dostávají v dovážených obilovinách, koření, sušeném ovoci a také v mléčných výrobcích. V českých podmínkách jsou aflatoxiny zjišťovány také při kontaminaci skladových produktů, včetně siláží, ale jen v nižší míře.

Český výzkum

Státní veterinární ústav v Jihlavě je akreditovaným pracovištěm pro analýzu vybraných mykotoxinů. V letech 2000-02 analyzoval široké spektrum vzorků objemných krmiv na obsah fusariotoxinů DON, ZEA, T-2 a FUM. Výsledky analýz byly zveřejněny na konferenci Kukuřice v praxi 2004, která se konala v lednu na několika místech České republiky. Z šetření na obsah DON například vyplynulo, že všech sedm zkoumaných vzorků kukuřičné siláže bylo v roce 2002 kontaminováno toxinem s průměrem 0,93 mg/kg. Při analýze obsahu ZEA bylo u kukuřičných siláží opět všech sedm zkoumaných vzorků pozitivních s průměrným záchytem 1,01 mg/kg. U T-2 toxinu průměrná kontaminace pohybovala kolem 0,32 m/kg.
Mykotoxiny tak byly detekovány v čerstvých vzorcích kukuřičné siláže ve všech zemědělských podnicích zahrnutých do výzkumu. Z hlediska celkového obsahu bylo relativně nejméně toxinu ZEA, zatímco DON a FUM byly zjištěny ve vyšších koncentracích. Naproti tomu aflatoxiny byly zachyceny pouze v jednom podniku a navíc jen v nízké koncentraci.

Normy a limity EU

Podle výdajů Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství kontaminace mykotoxiny ročně zcela znehodnotí 55 milionů obilovin. Tyto jedy však napadají až 25% všech zásob zrnin na světě. Jejich nižší koncentrace přitom není považována za zdravotní riziko. Normy v různých zemích stanoví maximální přípustné limity pro obsah těchto škodlivých látek. Pro země Evropské unie platí směrnice č.1525/98 s účinností od 1.ledna 1999. Ta stanoví limitní koncentrace pro potraviny u většiny fusariotoxinů na úrovni 1 mg/kg, samozřejmě v závislosti na akutní toxicitě. V současné době však v Evropské komisi probíhá diskuse o nových limitech. Pravděpodobně dojde k jejich dalšímu zpřísnění a zvláštní kritéria vzniknou pro potraviny dětské výživy.

Několik dobrých rad

Čeští odborníci dávají na základě svých výzkumů několik rad, jak přítomnost a škodlivost mykotoxinů v kukuřičných silážích snížit na minimum. Především by pěstitelé měli vybírat pro pěstování vhodný hybrid pro danou pěstitelskou oblast. Dalším škodám lze předejít včasnou sklizní v optimální silážní zralosti, nejlépe ve stádiu 33-35% celkové sušiny. Doporučují také neprodlené silážování s dokonalým pořezáním na optimální velikost částic, s maximálním utužením, vytěsněním vzduchu a neprodyšným uzavřením. Dalším krokem je aplikace vhodných probiotických přípravků.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down