24.10.2008 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česko je na předsednictví unie připraveno

Druhý den konference na téma Tradiční potravinářské výrobky v Evropě - rozmanitost a bezpečnost potravin zahájili dnes v Paříži ministr zemědělství a rybolovu Michel Barnier, ministr zemědělství Petr Gandalovič a komisařka Evropské komise pro zdraví Androla Vassiliou. Tam česky ministr vyvrátil nedávné spekulace o připravenosti Česka na předsednictví, které navíc nemají reálný základ: "V Evropské unii panují na různé problematiky různé názory jednotlivých členských států, principiálně je to naprosto v pořádku, toto je základem demokracie. Ačkoli názory České republiky mohou být někdy vnímány jako euroskeptické, na výkon předsednictví jsme dobře připraveni a dokážeme unii řídit profesionálně a ku prospěchu celého společenství."

S tím souhlasí i ministr Barnier: „Ministr Gandalovič má můj plný respekt a jsem přesvědčen, že Česko pod jeho vedením předsednictví úspěšně zvládne.“ Ministr Barnier dále vyzdvihl výbornou spolupráci na politické i odborné úrovni a ocenil, že nadcházející české předsednictví bude pokračovat v tématech, která otevřelo francouzské předsednictví, jako jsou budoucí podoba společné zemědělské politiky po roce 2013.
Konference se účastní delegáti všech 27 členských států unie. Konference se zaměřuje na tři hlavní tématické bloky:
- na význam tradičních potravin v Evropě – s důrazem na sociálně kulturní a ekonomický aspekt,
- na hodnocení rizika u tradičních potravin,
- na řízení rizika u tradičních potravin – tomuto panelu předsedá ČR.
„Kvalita a bezpečnost potravin je jednou z klíčových priorit nadcházejícího českého předsednictví,“ řekl první náměstek ministra Ivo Hlaváč a oznámil dále záměr českého předsednictví uspořádat v dubnu příštího roku konferenci na vysoké úrovni ke kvalitě potravin. „Hlavním tématem konference v Praze bude diskuse nad tak zvanou Zelenou knihou ke kvalitě potravin, kterou Evropská komise vydala v polovině října a jejímž cílem je revize stávajících komunitárních požadavků v oblasti kvality potravin.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down