Česko má v Evropské unii známku na třicet tři potravin

Česká republika má v Evropské unii známky na 33 potravin, což je více, než mají Slovensko či Maďarsko. Seznam těchto potravin je následně uveden.

Přehled ochranných známek ČR pro potravinářské výrobky v EU (řazeno chronologicky podle data zaevidování):

1-3) Budějovické pivo, Českobudějovické pivo a Budějovický měšťanský var - známka vyplývá ze smlouvy ČR o přistoupení k EU - zaevidováno v září 2003;
4) Štramberské uši (kornoutové perníky ze Štramberka na Novojičínsku) - od března 2007;
5) Žatecký chmel - od května 2007;
6) Pohořelický kapr - od května 2007;
7) Karlovarské suchary - od srpna 2007;
8) Lomnické suchary - od srpna 2007;
9) Třeboňský kapr - od listopadu 2007;
10) Nošovické kysané zelí - od února 2008;
11) Pardubický perník - od února 2008;
12) Hořické trubičky - od března 2008;
13) Český kmín - od května 2008;
14) Chodské pivo - od května 2008;
15) Chamomilla Bohemica (Heřmánek český) - od července 2008;
16) Všestarská cibule - od července 2008;
17) České pivo - od října 2008 (toto označení mohou používat piva vařená v ČR, jejichž výroba odpovídá určitému postupu);
18) Znojemské pivo - od května 2009;
19) Mariánskolázeňské oplaty - od května 2009;
20) Brněnské pivo či Starobrněnské pivo - od července 2009;
21) Černohorské pivo - od listopadu 2009;
22) Březnický ležák - od října 2009;
23) Jihočeská niva - od ledna 2010;
24) Jihočeská zlatá niva - od ledna 2010;
25) Olomoucké tvarůžky - od srpna 2010;
26) Lovecký salám - od února 2011;
27) Spišské párky - od února 2011;
28) Špekáčky - od února 2011;
29) Liptovský salám - od února 2011;
30) Karlovarské oplatky - od července 2011;
31) Karlovarské trojhránky - od července 2011;
32) Chelčicko-Lhenické ovoce - od května 2012;
33) Valašský frgál - od prosince 2013.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down