16.04.2007 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Český svaz pivovarů a sladoven vyhlásil novou cenu

Pivovarníci a sladovníci, sdružení v Českém svazu pivovarů a sladoven, vyhlašují podmínky nově ustaveného ocenění, Výroční ceny F. O. Poupěte. Toto uznání bude každoročně, počínaje rokem 2007, uděleno jednotlivci nebo skupině osob za významný počin roku v českém pivovarství a sladařství. Agrowebu to řekl předseda svazu Jan Veselý.

Hledání a vytipování činnosti, která výrazně přispěje k rozvoji obou oborů, je cílem, kterým chtějí pivovarníci a sladovníci upozornit na významné a společnosti prospěšné činy, které přispívají k věhlasu českého piva. Smyslem je podpořit inovační pohled na obory pivovarského průmyslu a veřejnosti, odborné i široké, nabídnout aktuální pohled na novinky, pokrok, zajímavé počiny nebo upozornit na pozoruhodné události. V propozicích se uvádí, že může jít např. o cenný objev z oblasti vědy a výzkumu, ekologicky přínosný projekt, cenný charitativní čin atd.
Toto ocenění tak navazuje a doplňuje každoroční vyznamenání osobností, které za své celoživotní dílo bývají přijímány do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Vyznamenaný jednotlivec nebo tým obdrží diplom a umělecky hodnotnou cenu – ocenění nemá další hmotnou nebo finanční stránku. Návrhy předložené do 31. října posoudí a vítěze vybere předsednictvo Českého svazu pivovarů a sladoven. Vyhlášení výsledků se uskuteční vždy na přelomu listopadu a prosince, ve dnech osobních výročí F. O. Poupěte.
„Hledali jsme osobnost českého sladařství a pivovarství, která by vhodně symbolizovala české pivovarství a sladařství a navíc v sobě spojovala činnost ve výrobě a měla i teoretické zázemí,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Takovou osobnost jsme našli ve Františku Ondřeji Poupěti, který v sobě optimálně propojuje odbornost obou oborů a významně přispěl k reformám českého pivovarství a sladařství,“ dodal Veselý.

František Ondřej Poupě se narodil 6. 11. 1753 v Českém Štemberku a zemřel v 1. 12. 1805 v Brně. Legendární sládek nazývaný „velmistrem“ se sládkovskému řemeslu s vyučil Třebíči a posléze působil v pivovarech ve Štěkni u Písku, v Tachově, v hraběcím pivovaru v Hořovicích nebo byl sládkem knížecího schwarzenberského pivovaru v Jinonicích. Od roku1794 působil v Praze (na domě U Koulů na Perštýně má pamětní desku). Poupě doporučoval a zavedl reformy, které zlepšily výrobu a kvalitu piv, dále např. zlepšil ekonomiku vyhřívání varních pánví, zlepšil také kontrolu teploty vaření piva teploměrem atd. Své poznatky publikoval a v roce 1804 byl Vlastenecko-hospodářskou společností v Království českém jmenován jejím dopisujícím členem. Na sklonku 18. století založil v Brně první pivovarskou školu na světě, čímž o 100 let předběhl obdobné snahy jiných zemí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down