Zatímco asi v polovině 90.let domácí produkce krůt dosahovala až 2,5 milionu kusů odchovaných krůt ročně, v současnosti je to asi jen 1,6 až 1,7 milionu kusů. Důvodem byly především výkyvy cen a problémy se zpracováním, protože postupně skončilo několik porážek, mezi nimi i největší zpracovatel krůtího masa Adex Agro z Tachovska. Tento vývoj chovu krůt chce však zvrátit německý zpracovatel krůtího masa firma Velisco.
„Úkolem těchto dní je přesvědčit farmáře, aby se vrátili ke krůtám,“ konstatoval minulý týden na tiskové konferenci v Praze oblastní manažer Velisca Stanislav Hečlo. Podle něj firma v uplynulých dvou až třech měsících už začala v tuzemsku nakupovat zvířata ke zpracování a v příštím roce by chtěla odebrat 35 až 40 procent z celkového počtu odchovaných kusů za rok. Do budoucna pak počítá s výkupem dvou až 2,5 milionů kusů, sdělil vedoucí představitel Velisca Manfred Ehret s tím, že firma chce nabídnout českým chovatelům určitou perspektivu a stabilitu odbytu. „Chceme uzavírat s chovateli smlouvy na tři až pět let,“ uvedl s tím, že konkrétní ceny by se měly sjednávat tak tři až čtyři týdny před porážkou.
Podle něj firma bude zvířata zpracovávat v Německu, kde disponuje porážkovou kapacitou asi 8,5 milionu krůt ročně. Otázka případného vybudování zpracovatelské kapacity v České republice zůstává otevřená. Zástupci Velisca informovali, že bude záležet na vývoji domácí produkce a poptávky. Zpátky do ČR by se mohla podle Hečla ve zpracovaných výrobcích vracet asi třetina vykoupeného masa.
Ehret připomněl, že velkým konkurentem drůbežího je kuřecí maso, které se prodává o poznání levněji. „Trh s drůbežím masem také dlouhodobě ovlivňuje vývoj trhu s vepřovým masem. Výrobci uzenin totiž srovnávají, zda je v daném období pro ně výhodnější drůbeží či vepřové,“ podotkl. Podle něj je však otázkou další vývoj cen vepřového, které se stále udržují na velmi nízké úrovni. Ředitel se domnívá, že vzhledem k stoupajícím vstupním nákladům se musí rovněž v budoucnu zvýšit.
Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová podotkla, že krůtí maso je sice dieteticky velmi hodnotné, ale zákazníky v mnoha případech odrazuje právě jeho vyšší cena. „Potřebovalo by větší propagaci,“ prohlásila. S tím souhlasí i chovatelé. Například jednatel společnosti Zelenka, která je nejen chovatelem krůt, ale provozuje i porážku, Tomáš Zelenka uvedl, že krůty se vzhledem k vyšší ceně na pultech obchodů těžko prodávají. Podle něj pokud by došlo ještě k jejímu vzestupu v souvislosti se zdražováním krmiv, už by byly téměř neprodejné.
Podle Tůmové se v České republice spotřebuje v průměru zhruba 26 kilogramů drůbežího masa na osobu ročně. Drtivou většinu ale tvoří kuřecí. Krůtí maso představuje pouze 1,7 až 1,8 kilogramu na osobu ročně.