27.05.2008 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chutná hezky jihočesky podruhé

Potravináři z Jihočeského kraje opět dostali šanci upozornit na kvalitu své produkce prostřednictvím soutěže Chutná hezky. Jihočesky (CHJ) 2008. Agroweb o tom informovala ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.

Druhý ročník soutěže je pokračováním veřejné podpory výrobců kvalitních regionálních potravin. Ceny zemědělských komodit na světovém trhu meziročně razantně stouply. Když se k tomu připočte zvýšená cena nafty, ideální přírodní a výrobní podmínky jižních Čech, je v zájmu místních zemědělců, zpracovatelů i spotřebitelů podporovat rozumnou potravinovou soběstačnost.
Akci pořádá Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK) za podpory Jihočeského kraje (JK) a Ministerstva zemědělství ČR (Mze). Záštitu poskytl a ceny předá hejtman JK. Partnerem projektu a soutěže CHJ je Jednota, s.d. České Budějovice.

Proč má smysl protekce dobrých regionálních potravin:

Dobré jihočeské potravinářské výrobky jsou brzdou nekontrolovatelného nárůstu ceny u konkurenčního zboží z dovozu. Dávají práci zdejším zemědělcům a zpracovatelům, přispívají k údržbě jedinečně čisté krajiny. Paradoxně i běžné jídlo a pití z jihočeské „kuchyně“ může mít větší ekologický a zdravotní přínos než bio potraviny a nápoje z cizokrajných zemí.

Hlavní a vedlejší cíle:

Nejde nám pouze o poměřování zúčastněných výrobků, což je velmi subjektivní záležitost. V podstatě usilujeme o systémovou podporu všech zapojených subjektů. Logo CHJ i nominace na jeho udělení by pro ně měly mít pozitivní dopad ve smyslu lepšího uplatnění v jihočeském maloobchodě a v nárůstu obliby u zdejších konzumentů. Mnozí menší výrobci nemohou konkurovat nadnárodním firmám obratem a tím minimalizací nákladů u unifikovaného zboží. Jejich jedinečnost je právě v regionalitě, nadstandardní přidané hodnotě a neopakovatelných senzorických vlastnostech. Jde o produkty s dohledatelným původem, na jejichž výrobě se podílejí známí lidé.

Pravidla soutěže v kostce:
- Přihlašovatelem může být výrobce (fyzická nebo právnická osoba) oprávněná k podnikání nebo se sídlem podnikání na území JK
- Příjem přihlášek trval od 20. března do 20. května 2008
- Přihlašovatel mohl do soutěže přihlásit maximálně 10 výrobků nebo zemědělských produktů určených k přímé konzumaci, které letos dodává do obchodní sítě
- Soutěžící výrobky musí být zcela vyrobeny na území JK (podíl regionální práce na výrobku = 100%)
- Soutěžit nemohou nezpracované výrobky nebo výrobky zpracované prostým dělením výchozího kusu, bez dalšího opracován
- Soutěž CHJ má 4 kategorie:
I. maso, masné výrobky
II. mléko, mléčné výrobky, mražené krémy
III. mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky
IV. ostatní: ovoce, zelenina, zeleninové a ovocné nealko nápoje, alkohol kromě piva, ryby, zvěřina, med
- hodnocení přihlášených výrobků provede jedenáctičlenná komise nezávislých hodnotitelů (dále jen Komise) dne 26. května od 10 h na českobudějovickém Výstavišti v pavilonu R2
- každý výrobek, který splní podmínky účasti v soutěži a bude Komisí nominován na udělení ceny, získá certifikát „navržen k ocenění CHJ“
- trojice nejlépe umístěných výrobků v každé kategorii získá první, druhou a třetí cenu a certifikát Nositel ocenění CHJ a právo užívat logo CHJ
- předání cen CHJ 2008 se koná při příležitosti Slavností piva na českobudějovickém Výstavišti 7. června v 11:30 h v Pivovarské zahradě. Po vyhodnocení se veřejnosti zpřístupní ochutnávka jihočeských potravin v pavilonu R2.

Bilance přihlášek do CHJ 2008:
Do soutěže se přihlásilo 37 subjektů se 142 výrobky.
Komise bude hodnotit 48 výrobků pekařských, 12 mlékárenských, 47 produktů masných a 35 v kategorii Ostatní.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down