Rada ministrů životního prostředí na svém jednání potvrdila osm individuálních zákazů některých druhů geneticky modifikovaných (GM) plodin — kukuřice a řepky — ve Francii, Rakousku, Německu, Řecku, Lucembursku a Maďarsku.
Vzpurní ministři
Jde přitom o odrůdy povolené na úrovni Evropské unie. Evropská komise proto žádala, aby se tyto individuální zákazy platné jen v některých státech unie do tří týdnů zrušily. Proti tomu se však vyslovilo 22 z celkem 25 delegací členských států. Podle legislativy EU mají totiž členské státy právo odmítnout geneticky modifikované organismy povolené na úrovni EU, pokud prokáží jejich škodlivost. Členské státy argumentovaly zejména tím, že pro typy kukuřice a řepky povolené koncem devadesátých let nemají dostatek potřebných vědeckých poznatků nutných pro vyhodnocení všech rizik. Ekologičtí ministři se nedohodli ani na tom, zda mají povolit další typ kukuřice MON 863. Ta by měla být odolná proti škůdci bázlivci kukuřičnému.
Jásot ekologů, smutek komise
Zatímco ekologické organizace, zejména Greenpeace, přijaly výsledky jednání rady s nadšením, Evropská komise z postoje ministrů životního prostředí radost nemá. Podle ní jde o první případ, kdy rada kvalifikovanou většinou návrhy komise týkající se GMO odmítla. Podle komise to vyvolává řadu otázek. Každopádně chápe, že jí tím státy poslaly politický signál, že budou chtít některé aspekty schvalovacího systému revidovat. Komise má nyní tři možnosti: Buď vrátí svůj návrh znovu radě k projednání, nebo jej upraví a pak znovu pošle do rady, nebo přijde s novým legislativním řešením. Komisař pro životní prostředí Stavros Dismas prohlásil, že komise se bude zabývat všemi právními i vědeckými aspekty týkajícími se zmíněných osmi GMO aby našla to nejlepší řešení.
Výsledek jednání rady oslabí postavení unie ve Světové obchodní organizaci WTO. V ní si na Evropskou unii pro omezení obchodu s GM produkty stěžovaly USA, Kanada a Argentina.
WHO: GMO jsou bezpečné
Zatímco členské státy Evropské unie se na GMO dívají se skepsí a nedůvěrou, Světová zdravotní organizace WHO rozvoj geneticky modifikovaných potravin v těchto dnech podpořila a označila je za stejně bezpečné jako běžné potraviny z konvenčního zemědělství. Podle této organizace neexistují žádné důkazy, že by GM odrůdy měly nějaká zdravotní rizika odlišná od běžných plodin. "Nemáme žádné údaje, které by naznačovaly, že GM potraviny na trhu nejsou bezpečné," prohlásil ředitel odboru potravinové bezpečnosti WHO Jorgen Schlundt. To podle něj to samozřejmě neznamená, že tyto produkty jsou automaticky bezpečné a vždy bezpečné budou. Jak zdůraznil, automaticky není možné se zaručit za nezávadnost jakékoliv potraviny, a to i roky běžně používané. GM potraviny by podle WHO mohly sehrát rozhodující roli v boji proti hladomorům, které postihují nejchudší státy světa. Mohly by také by vyřešit problém nedostatku vitamínů a podvýživy. WHO také oceňuj nižší rozsah používání pesticidů.
Nejvíce GMO je v USA
V loňském roce pěstovalo GM plodiny asi sedm milionů zemědělců v 18 zemích světa na ploše, která představovala čtyři procenta celosvětové rozlohy orné půdy. Nejvíce GM plodin produkují farmáři v USA. Ti je pěstují na 60 procentech z celosvětové plochy, na které GM plodiny rostou. Na druhém místě je Argentina (20 procent), dále Kanada, Brazílie, Čína, Paraguay a Jihoafrická republika.