Výroba masa v Česku dál klesá, v letošním prvním čtvrtletí byla meziročně nižší o 2,8 procenta, dosáhla 108 554 tun. Nejvíce ubylo vepřového, a to téměř o pět procent, drůbežího se vyrobilo o 1,4 procenta méně a výroba hovězího se téměř nezměnila. Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat meziročně rostly, tempo jejich růstu však zpomalilo. Výkup mléka se meziročně zvýšil o 1,4 procenta na téměř 782 milionů litrů. V tiskové zprávě to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
"Výroba masa od začátku roku 2022 stále klesá. V 1. čtvrtletí letošního roku nejvíce poklesla výroba vepřového masa mimo jiné i v důsledku nižších stavů prasat ve výkrmu na počátku čtvrtletí," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.
Vepřového masa se od ledna do konce března vyrobilo 50 138 tun, což je meziročně o 4,9 procenta méně. Porážky prasat se snížily o 3,2 procenta na 541.200 kusů a klesla také průměrná porážková hmotnost prasat, a to o 2,5 kilogramu. Výroba drůbežího masa klesla o 1,4 procenta na 40 931 tun a hovězího se vyrobilo 17.446 tun, meziročně téměř beze změny. Ceny jatečných prasat se podle statistiků vzhledem k velmi nízké srovnávací základně meziročně zvedly o 51,3 procenta. Průměrná cena dosáhla 38,70 koruny za kilogram živé hmotnosti nebo 50,31 Kč za kilogram jatečné hmotnosti, což je o 1,32 koruny za kilogram v mase více než ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, uvedl ČSÚ. Ceny jatečných kuřat se meziročně zvýšily o 29,3 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata první třídy jakosti v průměru za 30,60 Kč/kg v živém, což je o 0,43 koruny víc než v posledním čtvrtletí 2022. U jatečného skotu byly ceny meziročně vyšší o 16,2 procenta. Chovatelé dostali v průměru 58,14 Kč/kg v živém nebo 105,82 Kč/kg v jatečné hmotnosti, tedy o 0,52 koruny více než v předcházejícím čtvrtletí.*