13.06.2016 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČSÚ: Výroba masa v Královéhradeckém kraji dál roste

Výroba masa v Královéhradeckém kraji pokračuje v růstu zahájeném v roce 2012. V letošním prvním čtvrtletí masokombináty v kraji zvýšily meziročně výrobu o dvě procenta a bez drůbežího vyprodukovaly 6222 tun masa. V celé ČR výroba masa v prvním čtvrtletí proti stejnému loňskému období klesla o tři procenta na 72 150 tun, uvedla Královéhradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Za letošním růstem v Královéhradeckém kraji stojí zvýšení výroby vepřového masa o 189 tun na 4876 tun, tedy o čtyři procenta. Produkce hovězího totiž klesla o pět procent na 1340 tun. Skopového a kozího masa jatka zpracovala dvě tuny, zatímco loni to byly do konce března tři tuny.

V kraji významný masokombinát Maso Jičín letos změnil vlastníky. Jeho majoritním majitelem se prostřednictvím firmy Tekro stal podnikatel Miloš Kroc, který získal podíly od tří zemědělských podniků. V roce 2014 firma Maso Jičín vykázala tržby 458 milionů korun a zisk 1,7 milionu korun.

Největšími tuzemskými výrobci masa byly v prvním čtvrtletí podniky z Jihočeského kraje, které ho dodaly 13 259 tun. Následovaly masokombináty z Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Královéhradeckému kraji v prvním čtvrtletí ve výrobě masa patřilo mezi kraji sedmé místo.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down