Čtrnáct mlékáren z Vysočiny a jejího okolí se v sobotu zúčastní 23. ročníku Mlékárenského dne v Přibyslavi. Vystavovatelů bude jako před rokem, ale částečně se obmění. Nově se představí čtyři výrobci sýrů, tvarohů, jogurtů a pomazánek. Přijedou i faremní mlékárny, které zpracovávají kozí a ovčí mléko. Sklepy pod radnicí budou otevřeny v sobotu dopoledne. Lidé tam budou moci ochutnat novinky, které už včera hodnotila odborná porota.
Letos soutěží 45 výrobků, rekordní počet, řekl předseda poroty Jiří Štětina z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Odborníci posuzovali v první řadě chuť a vůni výrobu, pak i jeho vzhled, konzistenci a obal. A potom také, jestli výrobek přináší něco nového, podotkl.
Soutěžní výrobky byly rozděleny do čtyř kategorií. Mezi mléčnými nápoji a zakysanými výrobky vyhrála novinka Choceňské mlékárny, slaný jogurt ochucený koprem Choceňské Tzatziki. Z čerstvých sýrů, tvarohů a pomazánek získalo nejvíc bodů Roztíratelné máslo z Vysočiny mlékárny Lacrum Velké Meziříčí. Ze zrajících přírodních sýrů ocenila porota nejvíc Král sýrů Hermelín z přibyslavské Pribiny-TPK. Kategorii specialit vyhrál Statek Horní Dvorce se svou ovčí goudou.
Součástí sobotního Mlékárenského dne bude i divácká soutěž Přibyslavský krajáč o nejhezčí expozici mléčných výrobků. Letošní novinkou přehlídky bude gastronomická ochutnávka, která bude ve Starém špitále. Návštěvníkům ukáže možnosti využití vystavených mléčných výrobků v kuchyni.*