Čtvrtina prodávaných potravin při kontrole inspekce loni nevyhověla legislativě

Čtvrtina prodávaných potravin, které loni zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce, nevyhověla legislativním požadavkům. Největší problémy jsou s potravinami, které se dovážejí ze zemí mimo Evropskou unii, naopak nejméně problematické jsou potraviny z České republiky. Stejně tak loni nevyhověla hygienickým předpisům čtvrtina kontrolovaných restaurací, barů či hospod, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Tyto údaje však neznamenají, že by čtvrtina potravin a čtvrtina restaurací v Česku byla problematických, protože inspekce dělá kontroly na základě analýzy rizika.

Inspekce loni udělala 44 218 kontrol v potravinářských podnicích, provozovnách společného stravování, v celních skladech a v internetových obchodech. Nejvíce kontrol se týkalo maloobchodního prodeje. Nevyhovujících šarží potravin bylo 3202, což je čtvrtina všech kontrolovaných. Zatímco u potravin z tzv. třetích zemí nevyhovělo 26,8 procenta vzorků, z potravin z EU to bylo 19,8 procenta a tuzemské potraviny nevyhověly v 16,2 procenta případů.

V případě kontrol společného stravování, tedy restaurací a podobných podniků, se stav ve srovnání s lety 2015 až 2020 mírně zlepšuje. "Současný stav ale nelze hodnotit jako uspokojivý a inspekce bude těmto provozům i nadále věnovat zvýšenou pozornost," uvedl Kopřiva k podnikům, kde inspekce zjistila hygienické nedostatky.

Celková výše pravomocně udělených pokut loni dosáhla 90,2 milionu korun, o rok dříve to bylo 96 milionů. Nevyhovující potraviny, obchody a restaurace inspekce zveřejňuje na webu Potraviny na pranýři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down