V režimu ekologického hospodaření je v současnosti necelých 17 procent zemědělské půdy v ČR. Ambicí vlády je, aby do roku 2030 to byla čtvrtina půdy. Uvedl to ministr zemědělství Marek Výborný minulý týden na tiskové konferenci v Praze, která zahájila 19. ročník osvětové kampaně Ministerstva zemědělství nazvané "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství".
Ministr poukázal na to, že ekologické zemědělství je skloubením kvality a šetrného přístupu ke krajině. Ministr zároveň považuje za důležité, aby se biopotraviny dostaly do veřejného nebo školního stravování. Potraviny v biokvalitě pochází z ekologického zemědělství, které hospodaří mimo jiné bez použití průmyslově vyráběných hnojiv nebo pesticidů.
Ekologické zemědělství by se nemělo stavět proti konvenčnímu zemědělství
Výborný řekl, že ekologické zemědělství považuje za součást českého zemědělství a nemělo by se stavět proti konvenčnímu hospodaření. „Není to souboj, ale je to vzájemná kooperace konvenčního a ekologického zemědělství, a je naším zájmem představit kvalitní biopotraviny představit veřejnosti,“ konstatoval s tím, že proto se také koná Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství.
Podle něj je v současné době v České republice 5354 ekologických farem, které hospodaří na téměř 600 000 hektarech půdy. Loni bylo farem 5057. „Od roku 2017 se trh s biopotravinami více než zdvojnásobil na 10,2 miliardy korun,“ doplnil Výborný. Podle ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která se na organizaci soutěže podílí, Martina Klanici jsou biopotraviny budoucnost a je to správná cesta.
Biopotravinou roku se stala Biofarma Sasov
V rámci tiskové konference byli vyhlášeni vítězové soutěže o biopotravinu roku. Prvenství si letos odnesla jihlavská Biofarma Sasov se svou bioslaninou z přeštického prasete. Porota vybrala vítěze ze 118 přihlášených potravin v biokvalitě, z toho 70 bylo vín. Soutěž pořádá Pro-Bio Svaz ekologických zemědělců, jehož zástupci v Praze spolu s ministrem zemědělství předali ceny vítězům. Přihlášené produkty hodnotí zhruba dvacetičlenná porota.
Biofarma Sasov získala ocenění za nejlepší biopotravinu po páté. Slaninu, se kterou letos vyhrála, vyrábí z původního českého plemene černostrakatého přeštického prasete. Oproti jinému, běžně dostupnému vepřovému masu, má to přeštické více tuku a jeho výkrm trvá déle. Tím roste i jeho cena a většině zemědělců se tak nevyplatí. „My se tuto zdánlivou nevýhodu snažíme obracet ve výhodu, neboť právě tuk je nositelem chutí a vůní,“ poznamenal Josef Sklenář z vítězného podniku.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!