Produkci cukru o šest procent na rekordních 53 000 tun zvýšil letos cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku. Cukernatost se podle něj pohybovala na vysoce nadprůměrných 17,5 až 20 procentech, zatímco loni byla mírně nad 16 procenty. Letošní kampaň, která skončila po 80 dnech v sobotu, byla jednou z nejlepších v historii cukrovaru. Informoval o tom ředitel podniku Josef Světlík.
Na výrobu rekordního množství cukru podniku stačilo při nižších hektarových výnosech zpracovat kolem 340 000 tun řepy proti loňským 370 000 tun.
Podle Světlíka byly letos pro sklizeň i zpracování optimální podmínky. Řepa, kterou podnik kupuje zejména od pěstitelů z okresů Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Náchod a Jičín, byla čistá, bez hlíny a jiných příměsí. Denně podnik v průměru zpracoval přes 4300 tun řepy, zatímco loni to bylo přes 4000 tun. I díky tomu byla letošní kampaň v Českém Meziříčí proti loňsku o 13 dní kratší.
Meziříčský podnik patří společnosti Cukrovary TTD, která je největší českou cukrovarnickou firmou. Vedle Českého Meziříčí má skupina cukrovary v Mělníku a Dobrovici u Mladé Boleslavi. Loni vyrobila 192 000 tun cukru, letos čeká výrobu mezi 180 000 až 190 000 tunami. V celé ČR by se podle údajů ministerstva zemědělství mělo letos vyrobit asi 520 000 tun cukru.