Cukrová třtina k výrobě elektřiny

Ostrov Mauricius, který je izolovaný v Indickém oceánu a může se spoléhat jen sám na sebe, pokud jde o elektřinu, se postupně snaží omezovat závislost na fosilních energiích a zvyšuje výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Využívá přitom svou hlavní kulturu, cukrovou třtinu. Už asi 15 let k výrobě elektřiny široce využívá bagasu, vláknitý zbytek z cukrové třtiny. Tento způsob dnes pokrývá asi 14 procent potřeby ostrova, uvedla agentura AFP.

Mauricius má zcela zvláštní systém výroby energie: asi 60 procent elektřiny na ostrově produkují čtyři cukrovarnické společnosti, z nichž každá vlastní jednu tepelnou elektrárnu. Tyto čtyři elektrárny pracují obvykle s uhlím, ale když přijde sezóna cukrové třtiny, nahradí uhlí bagasa.
Koncem listopadu vrcholí sklizeň na polích společnosti Omnicane, která leží na jihu ostrova. Korečkový dopravník vlekoucí obrovské remorkéry přijíždí k velkému skladišti, kde vyloží náklad čerstvě sklizené cukrové třtiny. V době sklizně to je denně 8500 tun (za celý rok asi 900 000 tun cukrové třtiny), které do tohoto zařízení dorazí. Třtina se pak zpracovává a je z ní vylisována šťáva sloužící k výrobě cukru. Bagasa se dále zpracovává tak, aby se z ní získalo co nejvíce sladké tekutiny, a pak se zahřívá, aby se snížila její vlhkost. Posléze ji při teplotě více než 500 stupňů Celsia spaluje elektrárna, jejíž turbíny z ní vyrábějí elektřinu. „Elektřina je k dispozici 24 hodin denně, aniž by bylo nutné čekat na vítr nebo slunce. Navíc je možné bagasu skladovat, jako se to dělá u těžkého oleje a uhlí,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Omnicane Jacques D’Unienville.
„Zrušení kvót na cukrovou řepu od 1. října 2017 a nadprodukce v Thajsku, Brazílii a v Indii vedly k drastickému poklesu ceny cukru na mezinárodním trhu a zasadily osudnou ránu zdejšímu cukrovarnickému průmyslu,“ upozorňuje generální tajemnice cukrovarnické komory na Mauriciu Jacqueline Sauzierová. Pokles světových cen cukru odradil četné drobné producenty na Mauriciu, jejichž cukrovou třtinu velké podniky zpracovávaly. „Počet malých plantážníků se z 26 000 v roce 2010 snížil na 13 000 v roce 2018,“ říká mauricijský ministr zemědělství Mahen Kumar Seeruttun.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *