Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech, letos očekává pokles zpracované řepy asi o pětinu přibližně na 800 000 tun. Důvodem je nižší úroda řepy v rajonu cukrovaru kvůli letošnímu velkému suchu. Informoval o tom ředitel cukrovaru Josef Světlík. Cukrovar patří firmě Tereos TTD a je největší cukerní firmou v zemi.
Loňské zpracování téměř jednoho milionu tun cukrovky bylo v cukrovaru České Meziříčí rekordním výsledkem. Loňské vegetační podmínky pro cukrovku byly vynikající. Letošní výnosy se proti víceletému průměru čekají nižší o deset až 15 procent, řekl Světlík. Ač je řepa menší, její cukernatost je zatím velmi dobrá a pohybuje se na mírně nadprůměrných 17 až 18,5 procenta.
Světlík upozornil, že sklizeň je teprve na počátku a může ji ještě ovlivnit řada okolností. Například případné deště by mohly směrem dolů srazit cukernatost řepy. Špatná řepa bude na písčitých půdách, jinde to bude lepší, řekl.
Se sklizní řepy by zemědělci v rajonu meziříčského cukrovaru měli být hotovi přibližně do konce listopadu. Denní zpracovatelská kapacita cukrovaru pro letošní kampaň zůstala na 7400 tunách. Větší je druhý cukrovar firmy Tereos TTD v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat 14 500 tun řepy.
Meziříčský cukrovar, který má asi sto stálých zaměstnanců a v řepné kampani dalších 80 brigádníků, by měl kampaň ukončit v první dekádě ledna 2016. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru je 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je Jevíčko na Malé Hané.
Farmáři na východě Čech patří mezi hlavní pěstitele cukrovky v zemi. Jen z Královéhradeckého kraje pochází téměř pětina produkce cukrové řepy v ČR. Podle Českého statistického úřadu je celková plocha cukrovky v kraji 9916 hektarů. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje.*