Cukrovar Vrbátky měl loni kvůli propadu cen cukru poprvé ztrátu

Hospodaření Cukrovaru Vrbátky se v roce 2018 kvůli propadu cen cukru i špatné úrodě cukrovky poprvé v jeho novodobé historii od roku 1995 ponořilo do červených čísel, když po předloňském osmdesátimilionovém zisku vykázal ztrátu 27,7 milionu korun. Tržby Cukrovaru Vrbátky loni klesly bezmála o třetinu na 498 milionů korun ze 708 milionů korun v roce 2017. Informuje o tom výroční zpráva Cukrovaru Vrbátky.

"Evropské, a tedy i české cukrovarnictví a řepařství se nachází v totální krizi za shovívavého přihlížení kompetentních orgánů státu evropského i toho malého českého," komentoval loňské hospodaření předseda představenstva Cukrovaru Vrbátky Zdeněk Kovařík. Cukrovar Vrbátky loni kvůli špatné úrodě cukrové řepy, kterou zavinilo sucho, snížil produkci cukru meziročně zhruba o 5000 tun na 40 045 tun. Cena kilogramu cukru se přitom podle Kovaříka meziročně snížila zhruba o čtyři koruny, což mělo spolu s nižší produkcí za následek pokles tržeb cukrovaru o 30 procent. Po zrušení cukerních kvót v zemích EU následovala podle Kovaříka nadprodukce cukru, která měla za následek propad jeho cen z původních 500 eur (13 000 korun) za tunu na 300 eur (7800 korun). Loňské sucho pak snížilo výnosy cukrovky i její kvalitu.

Rok 2018 tak podle Kovaříka pro Cukrovar Vrbátky vyzněl mnohem hůř než rok 2007, kdy na firmu tvrdě dopadla reforma trhu s cukrem v EU. "Malou útěchou je skutečnost, že jsou na tom velcí producenti cukru ještě hůře než my, protože za stávající situace platí - čím větší firma, tím větší ztráta," podotkl Kovařík. Ve finančních plánech na letošní rok vedení firmy kvůli nepříznivé situaci na trhu s cukrem počítá se ztrátou 25,4 milionu korun. Firma, již vlastní několik fyzických osob, by letos měla vyrobit zhruba 50 000 tun cukru.

V Olomouckém kraji nyní zpracovávají cukrovou řepu ještě závod v Prosenicích na Přerovsku a Litovelská cukrovarna v Litovli na Olomoucku, která se loni také potýkala s nízkými cenami cukru.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down