Společnost Cukrovary TTD se aktivně připravuje na vstup do EU a hodlá investovat stamiliony korun do rozšíření kapacity svých závodů. Zároveň ale zatím netuší, jaká pravidla budou v blízké budoucnosti platit na evropském cukrovarnickém trhu. Podle ageturních informací to vyplynulo ze včerejší besedy cukrovarníků se zástupci odborné veřejnosti v Dobrovici na Mladoboleslavsku.
Generální ředitel společnosti Oldřich Reinbergr upozornil, že cukrovarníci původně očekávali od vstupu do Evropské unie lepší podmínky pro své podnikání a zároveň skoro dvojnásobné tržby za své produkty. Nyní ale mají řadu nejistot spojenou s chystanou reorganizací systému cukrovarnictví v Evropě. V EU se nyní podle cukrovarníků zvažuje několik různých variant možného vývoje. Jsou ve hře dvě krajní varianty, tedy zachování současného stavu i úplné zrušení kvót a naprostá liberalizace trhu. Zvažují se ale také varianty postupného snižování cen a postupného útlumu kvót. Tyto možnosti považuje Reinbergr i další řečníci za nejreálnější z hlediska ČR. Úplná liberalizace je podle něho nereálná, protože evropští producenti cukru by nebyli schopni konkurovat dovozu třtinového cukru. Předseda dozorčí rady a zástupce francouzského majoritního akcionáře Cukrovarů TTD Philippe Duval dnes ale upozornil i na další nepříjemné trendy, které mohou cukrovarnický trh v Evropě ovlivnit. Tradiční odběratelé evropského cukru z Alžírska a arabských zemí, kde se těží ropa, si dnes staví vlastní rafinerie a vyrábí raději vlastní surový cukr. Tomu dává podle Duvala přednost i Rusko, které kdysi bývalo největším dovozcem bílého cukru. Evropské cukrovary se proto musí podle něho zaměřit především na evropský trh, který je dostatečně velký a navíc schopný ocenit kvalitu evropského cukru. Vyjádřil přesvědčení, že Cukrovary TTD a zdejší pěstitelé budou schopni uspět i na evropském trhu, pokud se jim tam podaří uplatnit veškerou produkci.