Cukrovary Tereos TTD letos vyrobí více cukru, zvyšují se ale náklady

Cukrovary společnosti Tereos TTD letos vyrobí více cukru než v loňském roce. Důvodem jsou dobré výnosy cukrové řepy, kterou v posledních letech negativně postihovalo sucho. Zvyšují se ale výrobní náklady, mimo jiné kvůli rostoucím cenám energií. Nelze je ale promítnout do prodejní ceny cukru, kterou určuje poměr nabídky a poptávky. Uvedl to PR manažer Jakub Hradiský. Letošní cukrovarnická kampaň potrvá zhruba 120 dnů, cukrovar po tuto dobu vyrábí v nepřetržitém provozu.

Tereos TTD ve svých cukrovarech v Dobrovici na Mladoboleslavsku a Českém Meziříčí na Rychnovsku vyrobí během letošní cukrovarnické kampaně zhruba 340 000 tun cukru, z toho v Dobrovici 210 000 tun. Loni vyrobila společnost necelých 300 000 tun. Kromě cukru vyrobí letos Tereos TTD odhadem 90 000 tun pelet sloužících jako krmivo pro hospodářská zvířata, 550 000 hektolitrů pitného lihu a 700 000 hektolitrů energetického lihu. Plochy, na kterých dodavatelé Tereosu pěstují cukrovou řepu, se letos meziročně zvýšily o pět procent na zhruba 39 000 hektarů. "To je plocha, kolem které bychom se chtěli pohybovat i v budoucnu," řekl Hradiský. Letošní výnosy cukrové řepy se podle něj dostávají na dlouhodobý průměr, činit budou kolem 76 tun z hektaru, cukernatost je přes 18 procent, což je oproti předchozím letům výrazné zlepšení. "Počasí, ačkoliv to na začátku sezony nevypadalo, tak nám nakonec přálo a řepa bude mít výnos na dlouhodobém průměru," řekl Hradiský. Dva předchozí roky byly výnosy na hraně rentability pěstitelů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down