15.08.2002 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČZPI radí: pozor na potraviny v zaplavených územích

V souvislosti se záplavami, které zasáhly značnou část území České republiky, upozorňuje Česká zemědělská a potravinářská inspekce občany, aby byli při používání potravin v postižených oblastech obezřetní. Potraviny, které měli spotřebitelé v těchto oblastech v zásobě nebo které hodlají v těchto oblastech nakupovat, mohou být vlivem zvýšené vlhkosti poškozeny nebo zcela zničeny. Potraviny mohou být také kontaminovány choroboplodnými zárodky. Z tohoto důvodu doporučuje ČZPI řídit se následujícími radami:

1. Zásadně nekonzumovat potraviny s prošlým datem použitelnosti. Tímto datem se označují potraviny podléhající rychlé zkáze, jako např. některé masné a mléčné výrobky, lahůdkové saláty, výrobky obsahující majonézu nebo cukrářské výrobky. Datum použitelnosti je na obalu označeno slovy „Spotřebujte do…“. Potraviny s datem minimální trvanlivosti (označeno zkratkou DMT) lze konzumovat jen v případech, kdy zjevně nebyla poškozena jejich zdravotní nezávadnost. Je potřeba věnovat pozornost viditelným změnám na povrchu potravin, plísním, případně hnilobě.

2. ČZPI rovněž zásadně nedoporučuje konzumovat potraviny, které přišly do styku se záplavovou vodou, nejde-li o potraviny hermeticky uzavřené. Je to zejména z důvodu možné kontaminace choroboplodnými zárodky. I v případě hermeticky uzavřených potravin však inspekce doporučuje věnovat jim před konzumací zvýšenou pozornost - zkontrolovat, zda nedošlo k porušení obalu a tím i k případné kontaminaci obsahu. Při jakémkoli podezření raději takové potraviny vůbec nekonzumovat.

3. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat i trvanlivějším potravinám, vyžadujícím skladování v suchém prostředí (trvanlivé pečivo, těstoviny, mouky, čaj, koření, káva atd.). Vlivem zvýšené vlhkosti vzduchu může u nich snadno dojít k zatuchnutí a popřípadě i zplesnivění. Namístě je proto bedlivá vizuální kontrola takových potravin a v případě zjištění viditelného růstu plísní nebo jiných změn (netypická vůně, evidentní navlhnutí, spečený obsah, barevné změny atd.) inspekce nedoporučuje narušené potraviny konzumovat, a to ani po odstranění poškozených částí.

4. Zmražené potraviny, které byly vlivem odpojeného elektrického proudu rozmraženy, ČZPI nedoporučuje v žádném případě znovu zamrazovat. Rovněž potraviny, které je potřeba skladovat při nižších teplotách v chladničce, mohly být vlivem výpadku elektrického proudu, a tím i zvýšenou skladovací teplotou poškozeny. Proto je třeba dobře zvážit jejich případnou konzumaci.

5. ČZPI doporučuje obezřetnost také při konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Plody, které jsou viditelně poškozené, rozměklé nebo napadené plísní, případně hnilobou, by spotřebitelé neměli konzumovat, a to ani po vykrájení napadených částí. Inspekce nedoporučuje konzumovat ani ovoce a zeleninu, která byla v přímém kontaktu se záplavovou vodou. V každém případě je potřeba ovoce a zeleninu před jídlem velmi pečlivě omývat.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down