Dalších devět výrobků z Libereckého kraje ponese označení Regionální potravina. V kraji o získání této značky v letošním roce usilovalo 37 výrobců, kteří přihlásili 90 produktů. O výsledcích soutěže v kraji informovala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. SZIF značku Regionální potravina spravuje.
Letos se koná devátý ročník soutěže a Liberecký kraj byl první, kde odborná komise přihlášené výrobky hodnotila. Výrobci v kraji přihlásili do devíti kategorií o deset produktů více než loni, nejvíce jich bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Vítězi jednotlivých kategorií se letos v Libereckém kraji staly světlá tlačenka od mimoňské společnosti Váša, Pepřák z raspenavského Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, farmářský sýr s rajčaty z farmy Jiřího Vrkoslava ve Zlaté Olešnici na Jablonecku či bílý jogurt z biojahod, který vyrábí podnik Jiří Korn ze Zahrádek na Českolipsku. První ve své kategorii byly také tlačené povidlové minisvatební koláčky od Drahomíry Mackové z Jabloneckých Pasek, rafael medovník z cukrářství a pekařství Růžodol v Liberci či slaná karamelová zmrzlina Leda od Davida Stárka z Liberce. Prvenství si odnesly ještě řezané pivo vratislavického pivovaru a džem broskev s mátou od Jana Kakose z Lestkova na Semilsku.
Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. Do soutěže mohou své výrobky hlásit malé a střední potravinářské a zemědělské firmy do 250 zaměstnanců. V Libereckém kraji za dobu existence soutěže získalo zmíněné označení přes 60 výrobků. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.*