Ministerstvo zemědělství, Úřad pro potraviny a Ústav zemědělských a potravinářských informací pořádají 21. až 27.května druhý ročník Dnů bezpečnosti potravin. Agroweb o tom informoval tiskový mluvčí ústavu Pavel Kovář.
„Přestože jsou potraviny na trhu Evropské unie v žebříčku nezávadnosti a vyloučení možných rizik na prvním místě na světě, osvětu mezi spotřebiteli nelze zanedbat. Důležitost servisu rychlých a správných informací potvrzuje například panika mezi lidmi při hrozbě různých onemocnění z potravin, jako byla ptačí chřipka, BSE nebo salmonelóza. Kromě těchto hraničních situací je však důležitá osvěta i u věcí „základních“ – hygienických návyků, způsobu nákupu a skladování potravin, ale také informace o tom, co můžeme při nákupu zboží požadovat, jak mají být potraviny značeny a jak se sami vyvarovat případných zdravotních problémů.“ uvedl s tím, že odpovědi na tyto otázky má přinést právě tato akce.
Dny bezpečnosti potravin proběhnou pod záštitou ministra zemědělství Petra Gandaloviče a jsou do nich zapojeny všechny významné státní i nevládní organizace v oboru. Jejich program, který je podrobně zveřejněn na stránkách www.bezpečnostpotravin.cz, je určen jak pro odborníky, tak i pro širokou veřejnost.
Vše o systému bezpečnosti potravin a o institucích, které tento systém zajišťují, včetně aktuálních informací lze podle Kováře najít v Informační centrum bezpečnosti potravin, které působí při Ústavu zemědělských a potravinářských informací a kde je možné využít i služby specializované poradny.