
Zemědělci jsou spokojeni s letošní úrodou, která byla lepší než vloni, ale trápí je výkupní ceny komodit. Uvedl to při zahájení letošní dožínkové slavnosti ve Vískách u Letovic, která se konala uplynulou neděli, předseda Okresní agrární komory Blansko Karel Provazník s tím, že v roce 2013, prodávali tunu pšenice za asi 6000 korun. Letos krmná pšenice stojí i méně než 4000 korun. Rovněž poukázal na to, že zemědělci více než rok nezvyšovali ceny, naopak výkupní ceny komodit klesaly.
Jiří Šafář ze Zemědělského svazu okresu Blansko poznamenal, že v podniku nákladová cena na pšenici v loňském roce byla 4600 Kč za tunu. No a cena, za kterou se momentálně prodává, jste slyšeli, 4 000 korun. „Na každé tuně pšenice, kterou v současné době prodáme, tak proděláme ještě 400 až 500 korun,“ řekl. Na problém nízkých výkupních cen upozornili také zemědělci při dožínkách Plzeňského kraje v Manětíně, které se uskutečnily druhou zářijovou sobotu. Letošní kvalitu i výnosy obilnin hodnotí jako průměrné až velmi dobré. Velmi nízké jsou ale podle nich výkupní ceny všech obilovin i řepky olejky, která měla navíc letos podprůměrný výnos pod třemi tunami na hektar. Ceny na trhu jsou v průměru zhruba o tisíc korun na tunu nižší, než by zemědělci potřebovali k zajištění minimální rentability. „Sklizeň byla objemově slušná, kvalita vynikající. Prodej je ale naprostá katastrofa. A čím kvalitnější pšenice, čím vyšší obsah dusíku a lepku, tak tím je méně prodejná nebo vůbec,“ řekl šéf Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Do konce roku má na loňskou pšenici smlouvu s mlýnem za 5400 Kč za tunu. Letošní cena, kterou má nově uzavřenou s mlýnem, je za stejnou kvalitu pšenice 4300 korun za tunu, ale od toho ještě musí odečíst dopravu, uvedl. „Od vzniku konfliktu (na Ukrajině) ceny zkolabovaly. Je to pro mě nepochopitelné, protože samozřejmě vstupy poskočily neadekvátně tomu, za jaké ceny dnes prodáváme vlastní produkci. Za to se to dělat nedá,“ sdělil Vladimír Kohout z 33 let fungující rodinné farmy Triagra z Heřmanovy Hutě. Zisková podle něj není žádná plodina. Přitom čeští zemědělci podle Kohouta produkují kvalitní potraviny a je škoda do ČR vozit něco zvenku, kde tu kvalitu nikdo zaručit nemůže.
Nejlepší potraviny regionu
V rámci letošních dožínek ve Vískách u Svitav byly také vyhlášeny výsledky jubilejního, již 20. ročníku potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy. Soutěž je organizována Regionální agrární komorou ve spolupráci s Jihomoravským krajem, Mendlovou univerzitou v Brně a veterinární univerzitou. Jejím cílem je podporovat regionální výrobce a lokální potraviny. Ministr životního prostředí Petr Hladík poznamenal, že každá prodaná regionální potravina znamená, že dané zboží se do České republiky nemuselo dovézt přes půl Evropy nebo přes půl světa, čímž se výrazně snížila uhlíková stopa. Předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček poukázal na to, že Zlatá chuť jižní Moravy je nejstarší regionální potravinářská soutěž. Za 20 let jejího trvání prošlo touto soutěží 769 výrobců a 2507 výrobků. „Patříme mezi rekordmany v rámci celé České republiky,“ podotkl. Zvláštní poděkování a uznání Hlaváček vyjádřil i bývalému dlouholetému řediteli Regionální agrární komory, Jaromírovi Musilovi, za jeho významný přínos k úspěchu soutěže.
Dvacátého jubilejního ročníku potravinářské soutěže Jihomoravského kraje Zlatá chuť a Chuť jižní Moravy se zúčastnilo 19 výrobců s 83 výrobky a soutěžilo se ve 12 kategoriích, dvě nebyly obsazeny. Šlo o ryby a rybí výrobky a mražené výrobky. V kategorii pekařské výrobky cenu Zlatá chuť jižní Moravy získaly těstoviny semolinové s medvědím česnekem -Radiatory Daniely Paulíkové z Mutěnic. Mezi cukrářskými výrobky jako nejlepší byl vyhodnocen Makový dort s povidly a citronovým krémem Jany Náplavové, která peče pod značkou Sladkožroutka. V kategorii mléko a mléčné výrobky získala ocenění za farmářské máslo Markéta Palánová z Jezeřan-Markovic ze Znojemska. V kategorii maso a masné výrobky, tepelně opracované ocenění obdržel uzený bok společnosti Flajšingr. Mezi trvanlivými masnými výrobky byl jako nejlepší vyhodnocena vepřová líčka se zeleným pepřem Řeznictví a uzenářství Štulpovi s. r. o. Oceněn byl i morušový výběrový extra speciální džem společnost Prifilom, nebo kanapka s vajíčkovou pomazánkou Řeznictví a uzenářství Juza s.r.o., či speciální hořčice pikantní kremžská Aleny Partykové, Tuřanská šťáva z kysaného zelí AGRO Brno-Tuřany, a.s., Malváska Pavla Laciny, nebo Karl LIQ Višňovka Svatoňská, který vyrábí Soňa Bolfová.