Polsko a Slovensko se dohadují o registraci tradičního ovčího sýra oštěpku. O ni požádolo Brusel Polsko, Slovensko ale podalo námitky s tím, že se sýr po staletí vyrábí v obou zemích.
Polsko se podalo na Evropskou komisi žádost o registraci
sýru zvaného oscypek jako specialitu regionu Podhale. Ten se rozkládá na jihu země, severně od Vysokých Tater. Stejný sýr se ale pod i v Čechách známým názvem oštiepok vyrábí i na Slovensku právě v okolí slovenských Tater, První dochovaná zmínka o něm je prý již z roku 1416. Pokud by Polsko v Bruselu uspělo, museli by Slováci přestat tento sýr vyrábět nebo alespoň by byli nuceni jej přejmenovat. Samotné Slovensko si podalo žádost o chráněné označení původu loni, a to na slovenský oštiepok. Podobně by se mohl rozhořet mezi oběma zeměmi spor i o další výrobky. Jako první by na tapetě byla brynza, u níž se však obě země dohodly na kompromisu.