Domácí vinaře vstup České republiky do Evropské unie a otevření trhu nijak výrazně nepoškodil. Dovoz vína sice vzrostl, ale ne tak dramaticky, jak se předpokládalo, potvrdil Tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček. Jednou z cest, jak odolávat konkurenci, je zaměření na vinné speciality.
Cenový tlak lze ale zejména z okolních vinařských zemí očekávat. Především zámořská vína klesla v první fázi nátlaku na nízkou cenu kolem 50 až 60 korun za láhev. Jeden nebo dva cenové tlaky možná ještě přijdou, soudí ředitel společnosti Vinselekt Miloš Michlovský. Podle jeho názoru by domácí vinaři neměli být spokojeni sami se sebou. Cenově nemohou válčit s velkými firmami či dokonce se státy, kde je levná pracovní síla či vysoká produkce, podotkl.
Jednou z cest, jak odolávat konkurenci, je výroba specialit, které jsou chuťově typické pro domácí vinohrady. Mnohé firmy se orientovaly na ledová vína, po výkyvech počasí raději sbíraly hrozny na vína slámová. Na tuto lahůdku, která vyžaduje postupné vysychání hroznů na slámě ve slabém proudu vzduchu, sbíral například Znovín Znojmo Rulandské šedé. Nejméně dvacet hektolitrů slámového vína plánuje vyrobit i mikulovská firma Víno Marcinčák.
Speciality ani přívlastková vína nepatří k nejlevnějším. Tyto ceny je však podle vinařů třeba zákazníkům vysvětlit tak, aby ji pochopil a zároveň pro něj být zárukou vysoké kvality, řekl Michlovský.
Michlovský prozradil, že celosvětovou tendencí jsou spíše mladá a květnatá vína. V tuzemsku jsou třeba i ta, která se hodí k jídlu, jako jsou zvěřina nebo těžší omáčky. Česká kuchyně je podle něj k vínu vhodná, musí se jen vybrat správný druh.