Dovoz tichých vín do České republiky z Portugalska roste v posledních letech o 20 procent ročně. Loni se ho dovezlo za 67,5 milionu korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V roce 2015 ho bylo za 56,4 milionu, o rok dříve zhruba za 47 milionů korun. Stále je ho tak zhruba necelá desetina, co vína a moštu ze sousedního Španělska, kterého se loni do ČR dovezlo skoro za 600 milionů korun.
Potenciál pro další růst v hodnotách kolem 15 procent ročně je, řekl při příležitosti začátku fungování Česko-portugalské obchodní komory za importní společnost Likor Josef Kubíček. Podle portugalské velvyslankyně v Praze Marii Manuely Francové je problémem při propagaci portugalského jídla a pití v Česku nedostatek surovin i kuchařů.
Podle Kubíčka je v ČR větší zájem o portugalská červená vína, u portského o styl ruby. Zajímavostí může být takzvané zelené víno, portugalsky "vinho verda" ze severozápadu země. Víno má lehké perlení a nižší obsah alkoholu od 8,5 do 12,5 procenta. Sklízí se z větší výšky až ze čtyř nebo pěti metrů a o 14 dní dříve, než je jinak běžné, uvedl Kubíček.
Česko-portugalská obchodní komora má za účel pomáhat v navazování investičních i poradenských příležitostí mezi oběma státy, v ČR za ní stojí předseda Bořivoj Líbal z mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal. Místopředsedou komory je Pedro Rocha Gonçalves, finanční ředitel stavební společnosti Mota-Engil Central Europe ČR. Komora nemá prakticky žádné členy, chce je teprve nabírat.
Podle údajů Ministerstva zemědělství stálo loni Portugalsko z hlediska agrárního dovozu do ČR s obchodem za 806 milionů korun na 28. místě za Ukrajinou a před Švýcarskem.*