Krajský soud v Ústí nad Labem prohlásil 17. května konkurz na společnost Drůbež Příšovice, vyplývá z údajů na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti. Firma zpracovávající drůbeží maso už od Nového roku nevyrábí kvůli nesplnění evropských hygienických a veterinárních norem, z původní stovky zaměstnanců jich zůstala zhruba pětina.
Ještě dva dny před prohlášením konkurzu předseda představenstva Miroslav Machek řekl, že výrobu chce podnik obnovit na přelomu května a června.
Konkurzním správcem potravinářské společnosti jmenoval soud Vladislava Šintáka z Liberce. Rozhodnutí soudu ale zatím nedostal a tak ani neměl možnost se s podnikem seznámit. "Zatím mám jen zprostředkované informace, jakmile dostanu rozhodnutí soudu, vyrazím do Příšovic, abych se s firmou seznámil, teprve pak se rozhodne, co dál," řekl Šinták.
Drůbež Příšovice deset let dodávala své výrobky hlavně do regionu. Měla i pět vlastních prodejen, jež ale musela opustit. "Hlavně loňský rok byl kvůli konkurenci velmi špatný," uvedl Machek, který byl donedávna majoritním vlastníkem potravinářského podniku. Tržby společnosti se podle něj snížily ze 140 milionů v roce 2004 na loňských 120 milionů korun. Na začátku letošního roku už stál podnik na pokraji konkurzu, hrozbu ale na čas odvrátil vstup nového vlastníka - Martina Šandora. Ten řekl, že jedná o vstupu nového investora a rozhodně chce obnovit výrobu.
Aby mohla Drůbež Příšovice znovu vyrábět, musí její výrobu schválit Krajská veterinární správa v Liberci. Podle jejího ředitele Josefa Krále však zatím firma o schválení nepožádala. Nové evropské normy platí od roku 2004, Drůbež Příšovice měla na jejich splnění výjimku do konce loňského roku. Ani v prodlouženém termínu však nestihla nezbytné úpravy provozu dokončit a tak musela zpracování masa i výrobu masných produktů zastavit. Podnik přitom do úprav investoval kolem 15 milionů korun. O výjimku požádaly ještě dva podniky. "Krkonošské sýrárny už normy splnily, ADV Libštát má výjimku do konce letošního roku," řekl Král