07.03.2012 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Drůbeží maso bez salmonely

Výsledky mimořádné kontroly zaměřené na výskyt salmonely v drůbežím mase od společnosti Vodňanská drůbež neprokázaly její přítomnost v kuřatech, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS)ČR Josef Duben. O přítomnosti salmonely v mase od jihočeského výrobce informoval začátkem února spotřebitelský časopis dTest.

Veterinární inspektoři prověřili shodně po pěti vzorcích jatečně upravených těl a děleného drůbežího masa ze dvou závodů výrobce, prvního přímo ve Vodňanech, druhého v Mírovicích. "Výsledky vyšetření všech vzorků byly negativní," uvedl Duben.
dTest nechal zkontrolovat 17 vzorků kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek podle časopisu údajně překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. SVS následně informovala, že případ prověří. Společnost Vodňanská drůbež, jejíž maso dopadlo v testu spotřebitelského časopisu špatně, výsledky kontroly zpochybnila. V prohlášení uvedla, že se nejednalo o úřední odběr vzorků a prý není známo, zda byly dodrženy všechny podmínky správného odběru.
Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Lidé by při jakékoliv manipulaci se syrovým drůbežím masem měli důsledně dodržovat hygienu a maso před konzumací náležitě tepelně upravit.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down