Celkový objem domácí spotřeby drůbežího masa se loni podle odhadů zvýšil na 335 tisíc tun živé hmotnosti. Meziročně je to nárůst o 15 tisíc tun. Na hlavu se pak spotřebovalo 24,2 kilogramu oproti 23,1 kilogramu v předchozím roce. Uvádí to ministerstvo zemědělství.
Produkce drůbežího by se měla za loňský rok zvýšit asi o
čtyři procenta na 325 tisíc tun vlivem pokračujícího mírného
růstu poptávky. Ten ovlivnilo hlavně snižování ceny, kterým se drůbeží stává nejlevnějším masem na domácím trhu. Spotřebitelská cena jatečných kuřat loni od ledna do října klesla z téměř 60 zhruba na 48 korun za kilogram.
Rozdíl mezi tuzemskou nabídkou a poptávkou se tradičně
doplňuje dovozem. Ten loni podle předpokladů stoupl téměř o
pětinu na 24 tisíc tun. Vývoz také vzrostl zřejmě na 14 tisíc
tun.
Spotřeba masa se v České republice pohybuje kolem 80
kilogramů na osobu ročně. Podle údajů za rok 2001 připadá zhruba 41 kilogramů na vepřové, asi deset kilogramů na hovězí a 23 kilogramů na drůbeží.