Dvojí kvalita se vrátí do druhého čtení, přeje si výbor

Problematika takzvané dvojí kvality potravin se má vrátit do druhého sněmovního čtení, doporučil sněmovní zemědělský výbor. Dopracují se tak pozměňovací návrhy. Sdělil to místopředseda výboru Radek Holomčík. Vláda chce v novele zákona o potravinách zakázat prodej potravin rozdílného složení v podobných obalech. Výbor už dříve doporučil zmírnění normy, aby se zákaz týkal pouze podstatně odlišného složení potravin.

"Některé pozměňovací návrhy jsou natolik špatné, že i vládní většina uznala, že bude lepší, když se vrátíme do druhého čtení a pozměňovací návrhy se projednají znovu," řekl místopředseda výboru a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl. O vrácení předlohy k novému projednání ve druhém čtení by měla sněmovna rozhodnout příští středu.
Skupina dvou desítek poslanců napříč politickým spektrem už dříve předložila pozměňovací návrh, který má od roku 2021 zavést závazný podíl potravin původem z České republiky na tuzemském trhu. Pro příští rok má závazný podíl představovat 55 procent. V každém dalším roce až do roku 2027 se má o pět procentních bodů zvyšovat. V roce 2027 by tak tento podíl měl představovat 85 procent. Týkat se to má potravin splňujících kritéria pro uvádění na trh s označením slovy "česká potravina". Právě tento návrh se bude muset podle Holomčíka ještě dopracovat. Poslanec dodal, že by chtěl ještě podat návrh, aby se uzákonil povinný podíl českých potravin ve školách nebo v nemocnicích. "Abychom se spíše než na soukromé obchody zaměřili na veřejné stravování," řekl poslanec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.