Posledním červnovým dnem skončila první fáze liberalizace vzájemného obchodu se zemědělskými výrobky mezi ČR a Evropskou unií, známá také jako dvounulová varianta. K prvnímu červenci začala platit varianta nová, která vzájemný obchod ještě více uvolňuje. Potrvá opět do 30. června příštího roku.
Nulové clo při našem exportu do unie by se mělo týkat deseti tisíc tun vepřového masa (oproti první „dvounulce nárůst o 1500 t), devíti tisíc tun drůbežího masa (+1350 t), 5100 t tvarohu a sýrů (+765 t), 2300 t masných výrobků (+690 t) a 1000 t jiných přípravků a konzerv z drůbežího masa (+150 t). Tyto kvóty s nulovým clem jsou otevřeny oboustranně ve stejných objemech, výjimkou je pouze drůbeží maso, kterého k nám může unie za nulové clo dovézt pouze čtyři tisíce tun (zvýšení o 600 t).
Do EU budeme také s nulovým clem vyvážet tisíc tun medu (zvýšení o 150 t), 3000 t višní na zpracování (+450 t), 500 t černého rybízu (+75 t), 2000 t červeného rybízu (+300 t), 200 t mražených malin (+30 t), 500 t mraženého černého rybízu (+75 t), 2000 t mraženého červeného rybízu (+300 t), 1000 t mražených borůvek (+150 t), 1700 t mražených višní )+255 t), 1500 t ostatního ovoce )+255 t), 45 250 t sladu (nebyl předmětem liberalizace), 1000 t okurek nakládaček )+150 t), 300 t homogenizovaných přípravků s cukrem (+150 t), 12 000 t jablečné šťávy s cukrem (+1800 t), 10 000 t jablečné šťávy bez cukru (+1500 t) a 600 t dalších ovocných šťáv (+200 t). Naopak unie k nám s nulovým clem bude moci exportovat stejné množství přírodního medu, okurek nakládaček, homogenizovaných přípravků s cukrem a jablečné šťávy s cukrem i bez něj, jaké my máme možnost za stejných podmínek do jejích členských států vyvézt.