06.06.2011 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Epidemie způsobila pokles prodeje

Střevní epidemie v Německu způsobila podle vedení Zelinářské unie Čech a Moravy i pokles prodeje produkce českých pěstitelů zeleniny. Její spotřeba a ceny se u některých druhů snížily až o polovinu. V posledních dnech se však situace na trhu začíná zlepšovat, řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Německo v neděli oznámilo, že pravděpodobným zdrojem infekce mohou být luštěninové klíčky, které dodávala na trh firma z obce Bienenbüttel v Dolním Sasku.
Největší propad spotřeby a cen zeleniny českých pěstitelů nastal podle Zemana u okurek, rajčat a salátů. Činil až 50 procent, u ostatních druhů to bylo asi 15 až 20 procent. "V současnosti se situace zlepšuje, kromě okurek, rajčat a salátů se vrací k úrovni před epidemií. Věříme, že se nyní probudí i národ a bude vyžadovat českou zeleninu," uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce dnes začala s monitoringem zeleninových výhonků, které by mohly být z Německa dodány do České republiky. Inspekce též čeká na další informace z Německa. "To, co se k nám dováží, jde mimo nás. Každopádně kontrol české produkce se nebojíme. Deklarujeme, že je bezpečná a kontrolovaná," řekl Zeman.
O pravděpodobném zdroji infekce informoval dolnosaský ministr zemědělství Gert Lindemann, podle něhož řada indicií ukazuje, že nákaza se rozšířila právě z Dolního Saska. Po zdroji nákazy, která si vedle 21 obětí v Německu vyžádala jednoho mrtvého ve Švédsku, se dosud marně pátralo. Nejprve padlo podezření na okurky ze Španělska, posléze na restauraci v Lübecku a oslavy výročí hamburského přístavu. Ani jedno z těchto podezření se ale nepotvrdilo. Infekce zasáhla celkem 12 zemí včetně Česka.
Tuzemští pěstitelé letos zřejmě nesníží plochy osázené zeleninou, které se v předchozích letech kvůli klesajícími odbytu výrazně zmenšily. Důvodem je bez ohledu na nynější aféru rostoucí poptávka po kvalitní zelenině vypěstované v Česku.
V ČR loni pěstovalo zeleninu podle údajů zelinářské unie 462 profesionálních producentů. Před vstupem do EU byl jejich počet více než dvojnásobný. Zelinářská unie loni odhadovala, že už více než 60 procent zeleniny na českém trhu pochází z dovozu a tento podíl prý stále roste.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down