Ze zasedání pracovní skupiny zástupců nevládní organizace FLEP (Food Law Enforcement Practitioners –Sdružení zástupců evropských inspekčních orgánů, které uplatňují potravinářské zákony v praxi) ve Vídni se vrátil RNDr.Jindřich Smička, pracovník České zemědělské a potravinářské inspekce. Pracovní skupina se zabývá posouzením a sjednocením legislativy jednotlivých evropských zemí, která se týká kontroly výskytu mykotoxinů v potravinách.
Tyto přírodní toxiny jsou produkty některých plísní, napadajících potraviny rostlinného původu, např. ovoce, zeleninu, obilniny nebo různé druhy oříšků. Mykotoxiny, z nichž nejznámější je aflatoxin B1, jsou karcinogenní a mohou potenciálně ohrozit lidské zdraví. Jestliže již jednou mykotoxiny v potravině vznikly, není možné je nijak odstranit nebo zničit. Proto je potřeba důsledně se vyhýbat potravinám napadeným plísněmi.
Kontrole mykotoxinů je ve většině evropských zemí věnována velká pozornost, přesto panují v metodice kontroly i posuzování rizika značné rozdíly. Cílem pracovní skupiny FLEP je sjednocení těchto postupů, včetně stanovení jednotných limitů.
V České republice existují jedny z nejpřísnějších norem pro stanovení přípustného obsahu mykotoxinů v potravinách a Česká zemědělská a potravinářská inspekce jejich výskyt průběžně monitoruje. Poslední nález aflatoxinu B1 byl zjištěn v září a říjnu loňského roku v pistáciích a oříšcích, které byly okamžitě staženy z prodeje a zničeny.
ČZPI se členem FLEPu stala v roce 2000 na zasedání v Praze.