13.03.2009 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropské potraviny se prosazují kvalitou

Zachovat a zároveň zjednodušit obchodní normy, systémy certifikace a chráněná označení potravin, to vše je důležité pro spotřebitele i producenty. Těmito slovy by se daly shrnout závěry Konference kvality zemědělských produktů a potravin, která se uskutečnila v Praze za účasti eurokomisařky Mariann Fischerové Boelové, ministra zemědělství Petra Gandaloviče a zhruba desítky ministrů zemědělství zemí EU.

„Všechny systémy garantující kvalitu, zaručený původ a výrobní postup v současnosti fungují dobře a neměli bychom se jich vzdávat. Jejich fungování je důležité pro ochranu spotřebitele. Je zapotřebí tyto systémy zjednodušit a zpřehlednit tak, aby bylo pro spotřebitele jasné, co kupuje, a pro producenta, jaká pravidla musí splňovat,“ uvedl Gandalovič. Kvalita a tradice jsou podle jeho slov hlavní přidanou hodnotou evropské produkce a tu je zapotřebí zachovat a zvýšit tak konkurenceschopnost evropských producentů.
Nové členské země na konferenci vyjádřily názor, že systém zaručených tradičních specialit je zapotřebí zachovat a využít jeho potenciál.
Všichni účastníci konference se shodli na tom, že je velmi důležité zvýšit povědomí spotřebitelů o tom, co pro ně různé certifikáty a označení znamenají a že označené výrobky splňují přesně daná kritéria a můžou se na ně spolehnout. Pevně daná a přehledná pravidla jsou i pro producenty zárukou stabilního prostředí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down