25.07.2007 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Extrémy zemědělství nesvědčí

Vedra, která panovala minulý týden, nesvědčí zvířatům ani rostlinám. Extrémní teploty mají negativní vliv na užitkovost v živočišné výrobě i na kvalitu úrody. Zda se ale tyto vlivy projeví výrazněji, bude záležet na dalším vývoji počasí.

Pro právě probíhající žně je podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby horko přirozené. Závažnější podle něj bylo to, že velmi teplé dny přicházely i v průběhu vegetace obilí. Obává se spíš nedostatku pícnin, jejichž druhé seče nerostou. Mohou se podle něj objevit i problémy s vodou. Teplé a suché počasí práce na polích urychluje. Řada plodin totiž vlivem počasí dozrává naráz a potřeba techniky pro včasnou sklizeň je podle Miroslava Jirovského, předsedy Zemědělského svazu ČR, enormní, což může způsobovat komplikace. Extrémní horka působí také ztráty na hmotnosti a kvalitě zrn, která u obilí často obsahují méně vody, než je obvyklé, poznamenal Jirovský. Podle předsedy Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Zdeňka Koubka by se zralým obilím neměl být problém, nezralé ale může zasychat.
Zemědělci míní, že nyní bude záležet na dalším vývoji počasí. Dopady by, jak upozornil Jirovský, mohly být výraznější, pokud by vedra trvala déle. Příznivý by ale nebyl ani příchod větších dešťů, protože vyschlá zrna v klasech na polích nasají vodu a mohou začít klíčit, čímž se znehodnocují. Naštěstí se nepotvrdily obavy, že budou ve větší míře praskat šesule řepky. „Výnosy jsou docela slušné, i když určitý výdrol byl,“ sdělil ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč. „Je trochu nižší olejnatost,“ dodal. Podle předsedy Ústředního bramborářského svazu ČR Františka Nováka jsou extrémně vysoké teploty pro brambory stresovým faktorem. Kvůli nim v posledních dnech značně fyziologicky zestárly. "Tím se zkracuje jejich vegetační doba, která je dána genotypem a prostředím, tedy i teplotou. "Pokud prostředí tuto dobu zkrátí, sníží se celkový výnos," vysvětlil Novák. Předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec podle agenturních zpráv v nynějším počasí větší problém nevidí. Každý rok je podle něj několik velmi horkých dnů, jen letos jsou o něco teplejší.
Přestože se ve stájích užívají ventilátory a zvlhčovače, projevují se, jak upozornil Jirovský, při velkých vedrech menší přírůstky zvířat i nižší dojivost. Podle Státní veterinární správy (SVS) už horko také způsobilo úhyny tisíců kusů drůbeže z přehřátí. "Nejčastěji trpí horkem drůbež těsně před vyskladněním na jatka, zejména v ranních hodinách," uvedl mluvčí SVS Josef Duben a vysvětlil, že to způsobuje především nedostatečné větrání mnohdy zaviněné i výpadkem elektrického proudu. Chovatelé by proto měli mít náhradní zdroj energie a vyvarovat se přeplňování hal, jejichž pláště lze ochlazovat mlžením vodou. Všechna chovaná zvířata, nejen drůbež, by měla mít k dispozici dostatek čerstvé vody na napájení. Prasata je možné i vlažnou vodou sprchovat.
Extrémní horka přinášejí ale potíže také rybářským firmám. „Na Třeboňsku máme rybníky, které jsme vůbec nenasadili. V současné době tady voda chybí plošně. Není ani v řece Lužnici, takže si nejsme schopni pomáhat Zlatou stokou,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha s tím, že nemohou dělat nic jiného než nasazovat techniku na provzdušňování vody, aby ryby neuhynuly. Dodal, že současná vedra jsou pokračováním problémů, které zdejší chovatelé ryb mají s vodou prakticky od loňského září, kdy bylo málo srážek. „Pak to pokračovalo zimou, která nebyla bohatá na sníh, některé rybníky jsme tak měli téměř bez vody,“ upřesnil. Kvůli vysokým teplotám, nedostatku vody a náhlému poklesu tlaku musela dříve své rybníky částečně vylovit společnost Blatenská ryba. Její šéf Václav Špeta vysvětlil, že rybám hrozil nedostatek kyslíku. Část z nich firma prodá, menší ryby dosadí na rybníky, kde jsou lepší podmínky.
Vedra přinášejí problémy nejen v oblasti výroby a zpracování ryb, ale i v obchodu. Extrémy i v obchodní činnosti zhoršují podmínky, protože manipulace s rybou je složitější. „Teplota vody se pohybuje kolem 25 až 26 °C, takže jsme museli snížit i objemy přepravovaných ryb o deset, někde až o dvacet procent. Týká se to především ryb na export. Při těchto teplotách se totiž nedá běžný objem přepravovat. Takže i obchod, zásobování řetězců živými rybami je složitější a náročnější,“ konstatoval ředitel obchodní firmy Fish Market Rudolf Provázek s tím, že rizika ztrát jsou samozřejmě vyšší.“ Cena dopravy je pořád stejná, tam platíte kilometr, ale čím míň zboží přepravujete, o to je to dražší,“ doplnil. Ztráty podle něj určitě budou, ale teď ještě záleží na tom, jak horko bude dlouho trvat.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down