Světové ceny potravin v září vystoupily na maximum od března 2015, zejména kvůli zdražení cukru. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostla o 2,9 procenta na 170,9 bodu.
V meziročním srovnání hodnota indexu vzrostla dokonce o deset procent. Na začátku letošního roku byl přitom index na sedmiletém minimu, ale od té doby se s výjimkou slabého poklesu v červenci stabilně zvyšuje.
Ceny cukru se v září proti předchozímu měsíci zvýšily o 6,7 procenta. Může za to hlavně špatné počasí v Brazílii, která je největším producentem a vývozcem cukru na světě. Ceny obilovin mírně klesly, ceny masa, mléčných produktů a rostlinného oleje se naopak zvýšily.
"Velká část zářijového růstu souvisí s cukrem, takže pokud by se jeho cena přestala zvyšovat, index by více méně stagnoval," upozornil ekonom FAO Abdolreza Abbassian. "Prostor pro výrazný cenový pokles tady ale není," dodal.*